Vooral de ouderen onder ons kennen John Wayne van de vele westerns zoals “Rio Bravo”, “the Man Who Shot Liberty Valance” en ook van de oorlogsfilm “the Longest Day”. Hoeveel jongeren weten echter nog wie John Wayne is? Komt dat doordat de films een beetje gedateerd zijn, of komt het doordat de cowboyfilms van toen niet zo spectaculair zijn of komt het doordat de films sociaal niet meer bij deze tijd passen. Ik weet het niet!
Wel is duidelijk dat de John Wayne kenners een interview uit 1971 zullen herinneren waarin hij het volgende zegt: “Ik geloof in een witte suprematie totdat de zwarten zijn opgeleid zodat ze zelf verantwoordelijkheid kunnen dragen”. In deze tijd zou John Wayne neergesabeld zijn of misschien zou hij erelid geworden zijn van de politieke partij: “Forum voor Democratie”.
Ik heb veel films gezien van John Wayne maar ook van Gary Cooper , James Stewart en Henry Fonda. Spannende films met altijd een vijand die op het einde van de film verslagen werd. Vaak waren indianen de vijand maar ook lugubere vreemde cowboys. Dergelijke films gaan we tegenwoordig met heel andere ogen bekijken maar we moeten discussies over deze films niet oprakelen maar als een tijdsbeeld zien waarvan we kunnen en moeten leren.
Zo ben ik ook altijd een fan geweest van de Duitse krimi Derrick, waarin Derrick allerlei moordzaken oploste met zijn assistent Harry Klein. Jarenlang werden herhalingen uitgezonden maar toen bekend werd dat de hoofdrolspeler Horst Tappert in de oorlog vrijwillig gediend had bij de Division Totenkopf van de Waffen-SS werd direct gestopt met de uitzendingen. Daarna hebben we nooit meer iets gehoord van Derrick!!

Mensen kunnen in het verleden domme dingen gedaan hebben zoals Horst Tappert of kunnen ook domme dingen gezegd hebben zoals John Wayne. John Wayne heeft ook wel een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan zoals deze: “Tomorrow hopes we have learned something from yesterday”.

Het verleden leert ons inderdaad hoe dom mensen soms kunnen zijn. Laten we daarom het verleden vergeven en ons voorwaarts begeven.