Frank de Boer had de tactiek uitgestippeld en op papier waren we al Europees kampioen. Jammer dat de wedstrijden nog gespeeld moesten worden! De Boer ging spelen met wingbacks, die van de ene naar de andere cornervlag moesten rennen. De overblijvende verdedigers moesten als het nodig was naar binnen knijpen en dat noemde hij: inverted defenders.

Vroeger was het allemaal eenvoudiger: “Kein geloel, Fussball spielen”. Toen hadden we Ijzeren Rinus en Theo de Tank, die niet wisten wat een “sliding tackle” was maar de bal van de voet van de tegenstander afhaalden en hem daarbij de grond inboorden al dan niet met een dubbele beenbreuk. Als de scheidsrechter floot gingen ze ontzettend tekeer want ze vonden dat de tegenstander niet zo moest mekkeren want het is geen wijvensport. Ook Roel Wiersma speelde altijd eerst de bal voordat hij de botten van de tegenstander verbrijzelde.

Tegenwoordig is dat allemaal anders! De beste keeper blijft thuis omdat het volgens een aantal spelers een schijtertje is en niet past bij de grote jongens. In het driemanschap Depay, Malen en Wijnaldum past geen Weghorst en dat deed me denken aan de Kabel, tijdens het EK in 1996.  Het had toen niet alleen te maken met raciale tegenstellingen maar ook met het salarisverschil tussen de verschillende spelers.

De hele situatie doet me ook een beetje denken aan Willie van der Kuilen en Jan van Beveren, die het trainingskamp van het Nederlands elftal in 1974 verlieten vanwege het gekonkel van de Ajax spelers.

Trainer de Boer was een goede voetballer  maar heeft nog niet veel kaas gegeten van “people management”!! Misschien kunnen Louis, Foppe of Guus hem daarbij een beetje helpen en kan hij daarna speler-trainer worden bij de Oud-internationals.

Depay en kornuiten moeten maar eens een tijdje stage gaan lopen bij het Leger des Heils zodat ze kunnen zien dat er ook aardse mensen zijn, die moeten bikkelen om in leven te blijven. Als alle kruideniers ook nog al die Oranje poespas achterwege laten, kunnen we het misschien nog ver brengen in een volgend toernooi en kan het hele stadion met een  dweilorkestje “The Orange Blossom Special” meezingen.