Woke, is een nieuwe term, afkomstig uit Amerika. Woke is de verleden tijd van to wake up en de vertaling is wakker worden. De betekenis van woke is alert worden op en bewust worden van maatschappelijke ongelijkheid. Vooral na de dood van George Floyd hebben de Black Lives Matter activisten daarvoor veel aandacht gekregen. Nu zijn er veel instituten in Nederland, zoals de universiteiten, die zijn gaan kijken of er sprake is van anti-zwart-racisme, witte superioriteit of kolonialisme. De lesstof moet aangepast worden en is er wel een evenredige verdeling tussen zwart en wit en man of vrouw bij de studenten en medewerkers en zijn er voldoende vrouwelijke professoren. Standbeelden van onze zeehelden moeten uit het straatbeeld verwijderd worden en alle straatnamen moeten op de schop. In de musea moet ook goed gekeken worden dat er niet op gevoelige zieltjes getrapt wordt. Op de universiteiten zijn er zelfs “diversity officers” die het debat en alle regelingen in goede banen moeten leiden.

Nu heb ik eens gekeken naar de muziekkeus van: “Als de jeugd nog in bed ligt”. In het tweede uur van vorige week wordt 30% van de liedjes gezongen door mannen en maar 15% door vrouwen. Twintig procent van de liedjes wordt gezongen door mannelijke duo’s en orkesten spelen de overige liedjes. Deze orkesten bestaan trouwens ook voornamelijk uit mannen. Wat helemaal niet kan is dat er maar één liedje gespeeld wordt door een Indogroep en geen enkele Afro-Amerikaan, Chinees of Eskimo mag zijn kunsten vertonen.

Nu heb ik ook eens gekeken naar het bestuur van DMG Deurne en het valt me op dat er alleen maar mannen in het bestuur zitten en dat de zeventien medewerkers alleen maar witte, maar wel knappe, mannen zijn. Bij het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) is er van de negen leden maar een vrouw aanwezig, die de portefeuille: “welzijn en minderheden” heeft.

U begrijpt het al, hier moet de bezem doorheen!!!!!!!

Nu is uw scribent toevallig een licht getinte witte man en die zong in de jaren zestig al: “Ben ik te min!”