Deze week heb ik een nijvere gemeentemedewerker gezien, die met een grote gifkar eikenbomen aan het besproeien was om de eikenprocessierups te bestrijden. Ook zie ik veel vogelkooitjes op de eiken, die vogels een huis bieden die als tegenprestatie rupsen moeten opeten. Soms zijn hele rijen eiken met plastic bekleed om te verhinderen dat de rups in de bomen klauteren en sommige gemeenten verbranden zelfs de nesten van de eikenprocessierups. Het helpt allemaal wel een beetje om de rups te bestrijden maar het beestje trekt zich niet veel aan van al deze aanvallen. Het grote probleem is dat we met zijn allen een zooitje gemaakt hebben van onze natuur en nu is het moeilijk om de geest weer in de fles te krijgen.

Veel virussen en bacteriën gebruiken teken en andere insecten als gastheer om zich te verplaatsen.  Ga daarom niet in een bosrand lopen met een korte broek want je loopt het gevaar dat een teek op je been gaat zitten, die een bacterie overbrengt die Lyme Disease veroorzaakt.

Als je in een tropisch land ´s avonds buiten gaat zitten met een geur van parfum om je heen of een lekker ruikende aftershave loop je gevaar de morgen niet te halen. Je kunt beter de insecten weren met DEET dat echter wel een toxisch middel is en soms de huid irriteert. Wat ook vervelend is zijn de muggen, die pas in actie komen als jij wilt gaan slapen. Ga je jacht op ze maken en krijg je kans om ze tegen de muur te vermorzelen is je hele muur rood van het bloed. Ook spinnen zijn voor vele vrouwen monsters.

Oh ja, dan zijn er ook nog de schaamluizen, kleine kruipende beestjes, die op de huid leven op warme vochtige plaatsen met veel haar. Maar om daar last van te krijgen moet je wel moeite doen, als je begrijpt wat ik bedoel.