Als je naar oude foto´s kijkt van de Lagere School dan zie je soms de meester achterover geleund in zijn stoel met een grote sigaar in zijn mond. Ook zullen velen nog denken aan het dictatoriale gezag van diezelfde meester. Als je niet luisterde dan kon je een mep om je oren krijgen en je moest ook niet opkijken als er borstel voorbij kwam vliegen. Erg gevoelig werd de jeugd toen niet behandeld en als je thuis vertelde dat je een mep gekregen had dan kreeg je er nog een extra, want dat had je dan wel verdiend.

Waarom schrijf ik dit nu op? Tegenwoordig en vooral in de coronacrisis lijkt het wel of ieder kind een psychische stoornis heeft en een psycholoog of psychiater nodig heeft. Terwijl je vroeger sprak over een druk kind wordt er nu een stempel opgedrukt van ADHD, een verlegen kind heeft tegenwoordig een vorm van sociale angst en aan heel veel gedragskenmerken wordt het label autisme gehangen. Als ik de psychologen mag geloven is er over enige tijd geen normaal kind meer. Dat belooft wat voor de toekomst!

Zowel vroeger als tegenwoordig zijn we wat doorgeschoten in het opvangen van kinderen. Het liedje “Frekie” van Joost Prinsen heeft bij mij veel indruk gemaakt omdat Frekie, een zwakbegaafde jongen, na schooltijd toch mee mocht voetballen en gelukkig was als hij een goal maakte. Misschien wel het mooiste voorbeeld van een inclusieve samenleving.

Echt onder de indruk van psychische stoornissen ben ik gekomen bij het zien van de film: One Flew over the Cuckoo’s Nest, die zich afspeelt in een psychiatrische inrichting met een sublieme hoofdrol van Jack Nicholson. De film heeft ook veel kritiek gekregen omdat de methodes in de psychiatrie zoals elektroshocktherapie en lobotomie, waarbij hersendelen werden verwijderd, onder dwang werden opgelegd en dat er regelmatig bruut geweld werd gebruikt.

Grappig daarentegen is het liedje: “They’re Coming to Take Me Away, Ha-haa”. Het is het verhaal van een man, die niet helemaal normaal is en die men probeert naar een “funny farm” te brengen oftewel naar een psychiatrische inrichting