De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan weer voor de deur. Op 17 maart zijn er coronaproof verkiezingen en alle kandidaten zetten hun beste beentje voor. Keuze genoeg want er zijn 37 partijen, een nieuw record. Overal staan borden met posters van de diverse partijen en op de TV worden we lastig gevallen door reclame spotjes zoals die schaatser, die zowel binnen als buiten zijn best doet, of iemand die vertelt dat haar vader een melkboer was en weer een ander zegt dat we niemand meer in het land moeten laten. Meerdere partijen zijn nu al intern aan het ruziën en eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer.

Tijdens de verkiezingsstrijd beloven de partijen dat we er allemaal op vooruit gaan. De media, zoals de kranten en TV, fungeren als middel om de politieke boodschappen over te brengen en allerlei politieke commentatoren doen hun best om het een en ander uit te leggen. We worden overgoten met informatie totdat we het helemaal niet meer weten. Moeten we kiezen voor Splinter, Volt, Piraten, Code Oranje, De Feestpartij, Jezus Leeft, Oprecht, Trots op Nederland of moeten we kiezen voor een traditionele partij zoals het CDA, VVD of de Partij van de Arbeid. Verwacht van mij geen stemadvies want ik weet het zelf ook niet. Ik ga wel stemmen maar het kan ook zijn dat ik in het stemhokje alsnog blanco stem.

Straks na de verkiezingen komt er een coalitie van meerdere partijen en dan zal er wel weer een half-zacht coalitie-akkoord samengesteld worden. Alle verkiezingsbeloften zijn vergeten en 150 kandidaten hebben een zetel in de Tweede Kamer voor vier jaar met een schadeloosstelling van ruim 117 duizend euro op jaarbasis, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Verder krijgen alle Tweede Kamerleden nog allerlei onkostenvergoedingen. Oh ja en na afloop nog een riante wachtgeldregeling voor ruim drie jaar en zijn ze voor zeven jaar onder de pannen!

In 1929 zong Louis Davids al een sociaal geëngageerd nummer over de gewone burger, die vaak de dupe is van de overheid. Na ruim negentig jaar is er nog niets veranderd!!

Barres