Meningsvorming is heel belangrijk. Ik doe daar ook aan mee en ventileer mijn mening in columns. Zo heb ik ooit eens een terloopse opmerking gemaakt dat vrouwen uit Limburg zo snel lelijk worden als ze dialect gaan praten. Zelf vond ik het wel grappig maar ik heb toen hele karrevrachten Limburgse koeienvlaaien over me heen gekregen.

Meningsvorming is heel moeilijk want we worden overspoeld met informatie. Ik lees op zaterdag twee papieren kranten met ieder meer dan 60 pagina’s en er zit ook nog een glossy bijlage bij.

Op de TV zie ik alleen maar praatprogramma’s met vele pro- en contra’s. Iedereen laat een reukspoor achter en mijn twijfels worden groter naarmate ik meer programma’s bekijk. Wat moet ik nu gaan denken, wel of niet vaccineren, wel of geen mondkapje en wel of geen Zwarte Piet. De radio is ook van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat gevuld met praatprogramma’s met af en toe een plaatje er tussen door.

In de plaatselijke krant lees ik alleen maar dat de burgemeester weer een lintje heeft uitgereikt, een prettige wind heeft gelaten en hoe goed de politieke partijen hun best doen. Dat laatste vooral als de verkiezingen in zicht komen.

Wat ik graag zou willen weten is, wat er zich allemaal afspeelt in de plaatselijke politiek. Maar de plaatselijke krant denkt aan zijn adverteerders, plaatst de gemeenteberichten en is daarom neutraal. De belangrijkste sponsor van de lokale omroep is de gemeentelijke bijdrage, dus van die kant ook geen kritiek.

Volgens mij moet de lokale omroep veranderen in een lokale waakhond die gaat kijken wat er zich in het gemeentehuis  afspeelt, waar drugs gedeald worden,  wat de politie doet, waar de megastallen of de mestfabriek komen. Hij moet blaffen, grommen en zijn tanden laten zien! Natuurlijk moeten er ook uitzendingen zijn, die gericht zijn op doelgroepen zoals “Als de jeugd nog in bed ligt” met af een toe een dromerige, informatieve of hitsige column. Soms ook een roddel zoals “I heard it through the grapevine”!!!!