De overheid is gestart met een nieuwe campagne om bewuster om te gaan met alcohol. Dranquilo doen is gezond! De term dranquilo komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je – korter of langer – geen alcohol drinkt, kun je dat aangeven door te zeggen: “Ik ben dranquilo.” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo”. Klinkt toch interessanter dan: “Ik ben de BOB”. Een van de doelstellingen is om het percentage van overmatige drinkers bij o.a. de ouderengroep omlaag te brengen.   Bij de ouderen, de babyboomers van na de oorlog is het drinken een sociaal gebeuren geworden want op het eind van de middag wordt op veel plaatsen de fles opengetrokken.

Een aantal mensen zal zeggen: “Gooi het maar in mijn pet” en een aantal zal denken: “Drink ik teveel? Aangeraden wordt om niet meer te drinken dan drie glazen per dag maar sommigen vinden dit weer teveel.

Natuurlijk zijn er veel nadelen van overmatig alcoholverbruik!

Alcohol wordt vaak gebruikt om verdriet weg te drinken. Soms hoor je wel eens dat liefde meer kapot kan maken dan drank kan goed maken. Laten we wel wezen er zijn ook momenten dat een medicinaal glaasje de feestvreugde juist kan verhogen.

In de muziek zijn dan ook vele liedjes, die we met zijn allen mee kunnen brullen. Enkele voorbeelden waarmee de feeststemming er direct in zit: “The Wild Rover” van the Dubliners, “Red Red Wine” van UB40 en de “Drunken Sailor” van Ferré Grignard.

Natuurlijk zijn er ook droevige drankliedjes zoals “There’s a Tear in my Beer” van Hank Williams sr. en “One Bourbon, one Scotch , one Beer” van John Lee Hooker. Misschien wel de bekendste instrumentale hit over drank is “Tequila” van The Champs uit 1958 waar drie keer tequila in wordt geroepen en er zit een mooie “dirty sax” solo in. Op de maat van dit liedje ga je eerder dansen dan op een paar glazen  tequila. Mijn favoriete dranknummer is: “Houten kop” van de Belg Zjef Vanuytsel.