(Gemerts Nieuwsblad: 13 oktober 2020)

Democratie betekent letterlijk zeggenschap van het volk. Men mag echter maar één keer in de vier jaar gaan stemmen en als inwoner heb je verder geen enkele zeggenschap. Veel mensen hebben daarom afscheid genomen van de politiek.  Men is het eeuwige gemiezemuis over details, het niet na komen van verkiezingsafspraken, elkaar vliegen afvangen, ijdeltuiterij, besluiteloosheid of halfbakken compromissen meer dan zat.

Het artikel: “Stel je voor..” van een de fractieleider van het CDA in het Gemerts Nieuwsblad van enige tijd geleden is daar zo’n voorbeeld van. Niet gehinderd door enig kennis van de Gemertse geschiedenis krijgt hij in een “rêve humide”  een toekomstbeeld van het centrum van Gemert.  Van mij krijgt hij een Gouden Griffel voor Luchtfietserij.

Ook wil ik wijzen op de stichting, die het centrum meer elan moet geven. De foto in het GN deed me denken aan de “Magnificent Seven” uit een gelijknamige Amerikaanse western, die stoer met een revolver eenzelfde pose aannemen. Onder leiding van de verantwoordelijke wethouder gaat de nieuwe commissie vastberaden het centrum als een bedrijf leiden. Mij valt het op  dat er geen enkel lid van de commissie in het centrum woont. Ik moet denken aan de ANWB leuze van weleer: Laat niet, als dank voor ’t aangenaam verpoozen, den eigenaar van ’t bosch de schillen en de doozen!  als om zes uur de rolluiken dichtgaan van de entrepreneurs en als de horeca-eigenaren ’s avonds thuis in hun mandje het geld gaan liggen tellen. Ook wordt gekeken naar de monumenten, maar men heeft de Heemkundekring over het hoofd gezien en een ontwikkelaar is nu verantwoordelijk voor de nu nog vele mooie gebouwen.  

In het nieuwe stedenbouwkundig plan: Gemert-centrum wil men Gemert vooral aantrekkelijk maken voor toeristen zodat ze zich kunnen wanen in een Vorstendom van weleer. Er zijn bouwplannen op meerdere locaties in het centrum en voor alle bouwprojecten is gekozen voor hoogbouw! Een aantal ontwikkelaars ondersteunen hierbij, niet geheel belangeloos, de gemeente. Wat er gaat gebeuren met ons industrieel erfgoed (textielfabriek van den Acker) is niet duidelijk. In het nieuwe centrumplan spelen de bewoners en de Heemkundekring geen enkele rol.  Het credo is: hoogbouw, omzet en toeristen! Ik denk niet dat hordes Japanse en Chinese toeristen naar een nieuwe ALDI komen kijken.

Een naam heb ik al voor ons nieuwe Vorstendom:  Principality of Gamarthe passende bij het Domain of Fascination of zullen we Gemert gewoon “Manhattan aan de Rips” gaan noemen.