Landen op Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname, nadat je negen uur opgepropt in een vliegtuig hebt gezeten, voelt als een soort thuiskomen. De tropische warmte voelt prettig aan en de wandeling van het vliegtuig naar het hoofdgebouw is lekker kneuterig. Het eerste Surinaams dat je leert is: “No Spang!” (maak je niet druk!) en dat klinkt anders dan de opmerking van een Nederlandse ober: “Ik ben niet door een haas gedekt!” De rit naar Paramaribo is een belevenis, direct na het vliegveld zie je links en rechts armoedige huisjes op palen, die doen denken aan de plaatjes in het blad van de Heilige Kindsheid van vroeger. Direct na Lelydorp begint het drukker te worden en in Paramaribo kom je in een verkeersinfarct terecht. Hier geldt het recht van de sterkste bumper. Na het uitpakken van de koffers ga je eerst naar het VAT om een DJOGO te drinken (een literfles bier). Het VAT is een soort Nederlandse enclave, een ontmoetingscentrum van toeristen, stagiaires, levensgenieters en jagers. De stagiaires, blonde, schaars geklede Nederlandse meiden komen op de fiets naar het VAT en zijn een vertrouwd beeld in Paramaribo. De studenten bezorgen Paramaribo een extra dimensie en onder de lakens is ook sprake van een levendige culturele kruisbestuiving. De volgende dag kun je een Parbo (pilsje) drinken of een broodje Pom eten aan de Waterkant, een uitstapje maken naar Fort Zeelandia of een wandeling maken door de historische  binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. Ook kun je de plantages bezoeken, die je terugbrengen naar de slaventijd.

Aan te raden is een trip naar het binnenland naar de dorpen van de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Je kunt daar alleen maar komen met een vliegtuigje  vanaf het vliegveldje “Zorg en Hoop” in de stad. De piloten zijn kunstenaars want het is heel knap om in het oerwoud te landen op een klein grasveldje. De toestellen zijn wel wat verouderd en soms raakt nog wel eens een rompplaat los. Een Surinamer fluisterde mij toe: Vergelijk het maar met een oude man, die nog steeds denkt dat hij onbekommerd met zijn libido duikvluchten kan maken. Grote kans dat-ie in een keer levenloos neerklapt op een Venusheuvel. 

In Suriname wonen bijzondere mensen en er zijn meerdere bevolkingsgroepen, zoals  Creolen, Marrons (ontsnapte slaafgemaakten), Javanen, Chinezen, Hindostanen, Libanezen en Boeroes, afstammelingen van destijds geïmmigreerde Nederlandse boeren. Al deze bevolkingsgroepen zijn Surinamers!!