(Gemerts Nieuwsblad: 9 juni 2020)

Alweer jaren geleden heb ik een workshop gevolgd waarin alle liedjes van Tom Lehrer werden geanalyseerd. Tom Lehrer is een Amerikaanse wiskundige, die bekend staat om zijn satirische liedjes. Het bekendste liedje is wel: “Poisoning Pigeons in the Park” waarin hij in het voorjaar met zijn lief op zondagmiddag naar het park gaat en geniet van het voeren van de duiven met “peanuts coated with cyanide”.

Het meest hilarische nummer is echter: “When you are old and gray”. Hierin zingt hij dat in de loop van de tijd zijn lief “will disgust him when he’s old and getting fat”. In het terugkerend refrein zingt hij de toekomstige ouderdomskwaaltjes: an awful debility, a lessened utility, a loss of mobility is a strong possibility. In all probability I’ll lose my virility and you your fertility…. Misschien wel het kwaadaardigste liedje dat ooit geschreven is  over oud worden maar waarschijnlijk wel het beste!!

Aan dit liedje moest ik denken na afloop van de extra raadsvergadering over de nertsenproblematiek. Jos van de Sande, arts en oud directeur van de GGD Brabant en ik zijn gevraagd door enkele politieke partijen om onze mening te geven over de coronavirus infecties bij nertsen. Edoch het CDA, bij monde van fractievoorzitter Stefan Janszen, vond het niet gepast dat deze ”oudjes” (gebrek aan actuele kennis!) hun licht hierover lieten schijnen. Na jarenlang gewerkt te hebben met coronavirussen en tientallen medische projecten gedaan te hebben in ontwikkelingslanden wil ik hier laten blijken dat de opmerking van de fractievoorzitter van het CDA me doet denken aan de opmerkingen van Marianne Zwagerman (dor hout!) en Jort Kelder (obese rokende bejaarden!).  

Ik denk niet dat ik uitgenodigd word door het CDA om een kopje koffie te komen drinken want zij zullen er wel vanuit gaan dat ik als oudje het groene CDA kleedje bevlek omdat ik mors met de koffie, kruimels van een koekje op het vloerkleed knoei en soms ook nog onfatsoenlijke geluiden produceer. Om in de woorden van Tom Lehrer te spreken: “The old ones will soon reach senility and lose all ability……”

Misschien dat de teksten van Tom Lehrer wat te absurdistisch zijn maar het CDA moet dan maar  luisteren naar het liedje van The Alan Parsons Project: “Old and Wise”.