In veel gemeenten moet fors bezuinigd worden vanwege de toegenomen kosten in het sociale domein. Er wordt vooral beknibbeld op allerlei verenigingen en de kosten voor de burger zoals onroerend goed belasting en kosten voor het afval gaan omhoog.

In veel gemeenten wordt vooral bezuinigd op de bibliotheken De reden daarvoor is dat het lezen van boeken niet meer “kek” is want de jeugd zit liever aan een spelcomputer. Toch is het lezen van een boek van vitaal levensbelang. Wereldleiders kunnen liegen en bedriegen omdat de moderne mens toch niet kan nagaan wat de werkelijkheid is. Als je nooit een boek gelezen hebt dan is het niet gek dat je de Holocaust ontkent. Misschien zijn er nog wel mensen, die denken dat de aarde plat is. Niet alleen geschiedenisboeken zijn belangrijk maar ook boeken over hobby´s, wetenschappelijke en medische zaken en natuurlijk allerlei romans.

Waar ik de “kralenpies” van krijg is het gesjoemel van taalscholen. Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal waar is, maar in de kranten staat dat er overtuigend bewijs is. Voor iedere inburgeraar is 10.000 euro beschikbaar voor een taalcursus. Het geld wordt overgemaakt naar een taalschool maar in plaats van een cursus te geven, verdelen de taalschool en de inburgeraar het geld. Op deze manier heeft een taalschool in Eindhoven 15 miljoen euro illegaal opgestreken.

De verantwoordelijke zal wel op het kerkhof liggen maar het is toch niet te begrijpen dat aan de ene kant bibliotheken opgedoekt worden en aan de andere kant voor miljoenen fraude wordt gepleegd met het geld van zwakke doelgroepen.

Mij lijkt het eenvoudig om het taalonderwijs onder te brengen in bibliotheken, waar ook al een taalhuis is en waar digibeten computercursussen kunnen volgen. Met een goede controle door plaatselijke ambtenaren kan heel veel geld bespaard worden wat ten goede komt aan de gemeenschap. De bibliotheken kunnen blijven bestaan, de inburgeraars leren Nederlands, ze kunnen dan ook nog een boek lenen hoe onze maatschappij in elkaar steekt en misschien gaan de jongeren dan ook weer een paperback lezen.