Onze generatie is opgegroeid met de muziek- en dansstijl van de jaren 1950-1960. Deze muziek kwam overwaaien uit de Verenigde Staten en verdrong hier Max van Praag en Eddy Christiani. Een beetje hadden we al overgenomen uit de VS want er werden volop cowboyliedjes gezongen, denk maar eens aan Tom’s Prairie Pioneers met de Chico’s en Frans Poptie met zijn viool. De Rock ’n Roll was andere muziek en de elektrische gitaren versterkten het geluid van de Blues, Jazz en Country muziek uit de jaren voor de tweede wereldoorlog.

De Amerikaanse diskjockey Alan Freed was degene, die de term Rock ’n Roll heeft geïntroduceerd in zijn radioprogramma. De Rock ’n Roll met Elvis Presley en Fats Domino nam de plaats in van de crooners Perry Como en Bing Crosby. Ook het liedje van Patty Page met haar “Doggy in the window” werd weggeblazen door Wanda Jackson.  Rock ’n Roll was trouwens veel meer dan een bepaalde soort muziek. Het was een cultureel fenomeen en het veranderde Amerika en ook onze tienertijd. Het promootte het drugsgebruik, het keerde zich tegen de oorlog in Vietnam, het bevatte veel seksuele insinuaties  en het beangstigde het gewone Amerika en onze ouders vroegen zich af wat er van de hedendaagse jeugd terecht moest komen.

Toch werd de term Rock ’n Roll al veel eerder gebruikt en wel door de Ladies of Risque of Hokum Blues in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De term Rock ’n Roll beschrijft twee bewegingen van het lichaam gedurende het seksuele spel en de teksten van de liedjes waren vulgair en de muziek noemde men ook wel de Dirty Blues.

Bessie Smith zong een heleboel liedjes over seks zoals de “Empty Bed Blues”. Trixie Smith zong over “My man rocks me with one steady roll”  en de meest Dirty Blues song is  “Shave Em Dry” van Lucille Bogan, berucht om zijn expliciete seksuele verwijzingen en mag alleen gedraaid worden als de jeugd nog in bed ligt.