Na afloop van een zaalvoetbalwedstrijd met Happy Boys werd bij Den Hap altijd nagepraat tot in de late uurtjes. Meestal waren na drieën pas alle wereldproblemen opgelost. Over één onderwerp konden wij het nooit eens worden: Amerika!! Ik ben vaak in Amerika geweest voor mijn werk en heb ook vakantietrips gemaakt naar de vele parken maar ook naar steden Memphis, Nashville en New Orleans om van de muziek te genieten. Het valt op dat Amerikanen aardig zijn, willen altijd weten waar je vandaan komt en in restaurants word je als een koning bediend. “Hi, I’m Shirley and I’m your servant today”. Regelmatig komt ze vragen of alles naar wens is en regelmatig vraagt ze of we een refill willen hebben. “Natuurlijk”, zeiden mijn voetbalmaten, “dat doen ze om een tip te vangen”. Helemaal waar, maar in Nederlandse restaurants heb ik soms het idee dat ik niet eens welkom ben! Hoe geweldig is het als je na een lange dag aankomt in een dorpje met een klein motel en je wordt verwelkomd door een oud omaatje dat zegt: Hi Kids, how are you today!

Mijn voetbalmaten moesten niks hebben van Amerika, allemaal overdreven en mierzoet. Als ik opmerkte dat we veel te danken hebben aan Amerika dan keken zij mij meesmuilend aan. Denk eens aan de muziek, films, boeken, wetenschap en cultuur die uit Amerika komen. Voor ons begon indertijd in onze tienerjaren een nieuwe tijd met de Rock en Roll en zetten ons af tegen de oudere generatie met een vetkuif , onze kragen omhoog te zetten en een Levi’s 501 te dragen. Hoe vaak heb ik mijn ouders horen zuchten: “Wat moet er van de jeugd terechtkomen? ” Als de Amerikaanse invloeden er niet waren geweest dan hadden we hier de Knollebijters nog gehad en zongen we nog steeds over dat paardenhoofdstel aan de muur. Veel gebruiken uit Amerika hebben we geïmiteerd (supermarkten, fastfood restaurants, sociale media en TV-programma’s) terwijl we huiveren van het radicalisme, obesitas, The Donald en Fake News.

De woorden van Joe Biden om alle krachten te bundelen om Covid19 te bestrijden, welvaart op te bouwen, gezondheidszorg veilig te stellen, racisme te bestrijden, het klimaat te redden, fatsoensnormen te gebruiken, de democratie te verdedigen en iedereen een eerlijke kans te geven in deze wereld met raciale, culturele, politieke en geografische tegenstellingen, neem ik graag over en vind de naam Amerikanofiel weer helemaal bij me passen.