Op dit moment zijn er veel complottheorieën die te maken hebben met de coronacrisis. Men kan het ook wel nepnieuws noemen omdat de mensen, die de nieuwsberichten niet vertrouwen zelf berichten verspreiden, die niet altijd de complete waarheid vertellen. Complottheorieën zijn al heel lang bekend en gaan vaak over ontwikkelingen op sociaal, politiek of economisch gebied. Iedereen heeft ook wel eens gehoord dat Elvis Presley niet dood is en dat er ook gekke dingen gebeurd zijn met Jim Morrison en Michael Jackson. Ook president Trump draagt zijn steentje bij door bijna alles Fake-News te noemen.

Moeten we ons laten vaccineren? Volgens de anti-vaccers heeft dat geen zin, het is eerder gevaarlijk en je kunt er autisme van oplopen.

Is het coronavirus gevaarlijk?  Volgens de antilockdown demonstranten is het beperken van de vrijheid misdadig en volgens de anti-1-5-meterbetogers is een afstand van anderhalve meter zinloos. Ook het dragen van mondkapjes is eerder gevaarlijk dan preventief.

De gewone burger weet soms niet meer wat wel en wat niet waar is.

Nu zijn de meeste van ons wel bekend met complottheorieën want de kerk heeft ons geleerd dat er een duivel is, een hel, een vagevuur en nog veel meer zaken. Er is geen bewijs voor en we moesten dat allemaal maar geloven.

Zo zat er een nare duivel op onze linkerschouder en onze beschermengel op de rechter. Bij het jatten van appels zei de engel “niet doen”, terwijl de duivel zei: “die appels zijn lekker”.

Ook is het verhaal natuurlijk verzonnen van de blues zanger Robert Johnson, die zijn ziel verkocht aan de duivel op de crossroad van Highway 61 en 40 net buiten Clarksdale Mississippi. In een heel korte tijd kon hij virtuoos op een gitaar spelen. Robert Johnson is wel op 27 jarige leeftijd overleden want toen kwam de duivel hem halen, zo gaat het verhaal

Elvis zingt over “Devils in disguise” maar ik denk niet dat alle vrouwen vermomd zijn als duivels, er zitten ook wel engelen tussen. En dat is geen complottheorie!