De zee zenders TV Noordzee en Radio Veronica hebben grote veranderingen gebracht in het ingewikkelde Nederlandse omroepbestel. In het verzuilde omroepbestel waren vier grote omroepen met een duidelijke signatuur: AVRO was liberaal, de NCRV protestants, de KRO rooms-katholiek en de VARA socialistisch.

In de transitie naar een open bestel kwam er ruimte voor nieuwe  zendgemachtigden en voor het eerst werd reclame toegestaan op de publieke omroep, geëxploiteerd door de STER. TV Noordzee en Radio Veronica werden respectievelijk de TROS en Veronica en de publieke omroep kreeg concurrentie van commerciële omroepen. Tot 2000 hadden de televisieomroepen een eigen thuisnet, KRO, NCRV en de AVRO op Nederland 1, de Tros, Veronica en de EO op Nederland 2 en VARA, VPRO en NOS op Nederland 3. Dan heb ik het nog niet gehad over WNL, PowNed, HUMAN en Omroep MAX.

Er zijn nu nieuwe initiatieven, die de publieke omroep een onvoldoende afspiegeling van de samenleving vinden.

  • “Ongehoord Nederland”  moet zorgen voor een rechts geluid.
  • “Omroep X” wil meer gekleurde mensen.
  • Er komen drie moslimgroepen: “M24”, “Islam Omroep” en “Vereniging Moslim Media”.
  • “Omroep Bersema” wil de Indo gemeenschap een stem geven en voor het vergroten van duurzaamheid komt er een “Omroep Groen”.

Als klap op vuurpijl wil rapper Akwasie, die zwarte Pieten in het gezicht wil trappen en ook nog wel bereid is om Sinterklaas door zijn hoofd te schieten een nieuwe omroep beginnen.  “Omroep Zwart”! De nieuwe omroep wil zwarte rolmodellen laten zien op TV zoals Oprah Winfrey. Over een mannelijk rolmodel zoals Bill Cosby wordt maar gezwegen. Als Natacha Harlequin en Sylvana Simons nu als rolmodel gaan optreden voor Omroep Zwart en verdwijnen van NPO1 dan kan ik ’s avonds weer rustig kijken naar dit programma.

Mocht “Omroep Zwart” niet doorgaan dan kan de rapper Akwasie nog altijd een 27mc bakkie gebruiken om zijn filosofische teksten in de ether te gooien.