Mijn oma had vroeger een sjaal van vossebont. Het was een heel eng ding want de pootjes zaten er nog aan. Op Marktplaats kun je zo´n ding nog kopen. Het wordt aangeboden als een vintage bontkraag of sjaal van echt vossebont uit 1952 voor 135 euro. Tot in 2010 was bont nog een gewild modeartikel en catwalks leken soms wel op een dierentuin doordat de modellen paradeerden met knuffelzachte dierenvellen. Vele sterren zoals Rihanna, Jennifer Lopez en zelfs Beyoncé hebben bontjassen gedragen. Tegenwoordig is het dragen van bont een “fashion faux pas” oftewel een modeflater net als het dragen van een jurk, waaronder alle lingerie zichtbaar is of sokken in sandalen.

De anti-bont stemming is gekomen door een soort mentaliteitswijziging. Kleren met of van bont passen niet meer bij de huidige generatie en uit onderzoek is gebleken dat meer dan 95% van de bevolking weigert om nog een dode nerts te dragen.

Het Dierenbevrijdingsfront heeft ook een steentje bijgedragen aan de antibont-stemming. Regelmatig kwam de extremistische organisatie in het nieuws door nertsen los te laten, vossen met autolak bespuiten om de huiden waardeloos te maken, dichtplakken van sloten van bontwinkels, brandstichtingen en bedreigingen

Het fokken van nertsen heeft indertijd een enorme vlucht genomen en alleen al in het Peel gebied zijn vele miljoenen nertsen aanwezig. De fokkers hebben heel veel verdiend want in China en Rusland is bont nog steeds zeer gewild. Als je als fokker in de Quote 500 komt met bijna negentig miljoen euro in de pocket dan heb je het goed gedaan.

De bevolking, die in de buurt van de nertsenstallen woont is niet erg gelukkig met deze bioindustrie want de stank is niet te harden. In 2024 is het fokken van nertsen verboden maar het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat geïnfecteerde nertsen geruimd worden en het verbod om te fokken enkele jaren is vervroegd.

“Ieder voordeel hep zijn nadeel” zou onze grote filosoof Johan gezegd hebben en Urbanus heeft voor  “Madammen met een bontjas”  een belangrijke boodschap.