Met de Kermis zijn mijn kleinkinderen Mus en Juna, een tweeling van drie jaar, komen logeren. Ik ben ’s avonds daarom  alleen naar “Gemert Live” geweest omdat oma moest “babysitten”. Geweldig wat een initiatief, voor elk wat wils en ik heb vooral genoten van de Dice Rebels bij de Veldwachter, muziek van Eddy Cochran en de Stray Cats maar dan iets “vetter”dan de originele uitvoeringen. Ook heb ik de andere locaties bezocht en hier en daar wat alcoholische versnaperingen genomen. In de kleine uurtjes kwam ik thuis en enige tijd later werden mijn kleine prinsesjes wakker en vroegen ze mij: “Opa, waarom praten die meisjes buiten zo raar???”

Ik heb voorzichtig met ze naar buiten gekeken en we zagen daar een “meisje” zich lallend voortbewegen. Wat was ze gelukkig als ze zonder te vallen de volgende trottoirtegel bereikte.

Mus en Juna zitten in een vraagfase en vroegen daarom ook waarom loopt “die” zo raar. Ik heb gezegd dat dat allemaal kwam door de alcohol in de biertjes, breezertjes en alcopops en dat het motorische deel van de hersens moeite heeft om alle spierbewegingen te coördineren. Meteen besefte ik dat dit opvoedkundig en educatief niet juist was en ging uitleggen dat in het bier slechte soldaatjes zitten die allerlei touwtjes vasthouden die naar de benen gaan en die  er ook voor zorgen dat de tong helemaal verkeerd gaat zitten waardoor er gekke klanken uit de mond komen. We hebben samen nog met een strakke tong proberen te praten. Hilariteit want dat ging goed fout!!!

Toen ik om vier uur weer mijn eigen bed opzocht bedacht ik me het feit van enkele weken geleden toen ik op een avond een meisje van veertien (??) jaar uit een disco zag dragen en die in een comateuze toestand op het trottoir gelegd werd. Ook herinnerde ik me de avond van een enkele week geleden toen een achttal dames met een keurige “van Hout-Brox outfit” bij een plaatselijke uitbater op het terras een avondje uit was. Vanuit mijn werkkamer is het me opgevallen dat alcohol het gedrag van een keurig gezelschap kan veranderen in een ordinair samenzijn. Bij iedere nieuwe ronde werd: “Jan, dat is een goeie” gelald en “all the boys go by” werden toegeschreeuwd. Bij ieder lullige opmerking werd gelachen alsof dit de beste grap was die ze ooit gehoord hadden. Terwijl ze zich in allerlei bochten wrongen van het lachen, onder de tafel belanden en bij elkaar steun zochten op weg naar het toilet en schreeuwden dat hun broek helemaal nat was. Het spreekwoord gaat wel eens dat een zatte vrouw een engel in bed moet zijn maar ik kan me  voorstellen dat manlief,  ver na tweeën zijn eega liefdevol in de garage opgeborgen heeft voor de rest van de nacht. Deze vrouwen konden het   toilet nog vinden maar enkele  maanden geleden stonden mijn ogen echt op steeltjes toen ik een beschonken dame quasi gracieus haar rok zag oplichten en aan de overkant haar plas zag doen.

Om boze brieven te voorkomen kan ik zeggen dat ik een dergelijk verhaal ook had kunnen maken van “onze mannen” maar het gedrag van “onze vrouwen” maakt bij meer indruk vooral als ik “Doornroosje en Sneeuwwitje” zo heerlijk in hun bedje zie liggen.

Op de TV is er “aandacht-reclame” tegen overmatig alcoholgebruik, er is een website: www.alcoholinfo.nl en op basisscholen is een alcoholpreventie voorlichting maar het lijkt me verstandig dat onze “dorpsherder” ook  eens serieuze plannen maakt om het alcoholgebruik in ons dorp in goede banen te leiden. Bij Omroep Centraal en in het Gemerts Nieuwsblad komt  hij veelvuldig  in beeld en misschien is het een idee als hij (hoofd van de politie!!!) ook eens  komt kijken wat er in het nachtelijke Gemert gaande is.

Padua is geen geschikte plaats voor TBS’ers maar laten we zuinig zijn op Padua want over enkele jaren hebben we dat Instituut misschien hard nodig om al onze “Korzakov’s” in op te bergen.