De belangrijkste regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn in ieder geval 1,5 meter afstand van elkaar te houden en drukte vermijden. Het advies wordt echter genegeerd en overal zien we samenscholingen van niet alleen jongeren maar ook ouderen. De drukte op de stranden bij hete dagen is enorm en in de steden kan men over de koppen lopen.

De andere regels zijn regelmatig je handen wassen, bij klachten thuis blijven en je laten testen. We mogen niet meer juichen in het voetbalstadion, niet meer zingen en tante Sjaan mag niet knuffelen met Ome Han.

In het begin van de pandemie was het gezag van premier Rutte erg groot maar nu lappen veel jongeren de regels aan hun laars. Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die op terrassen samenscholen. Het grote verschil tussen ouderen en jongeren is dat jongeren veel meer sociale contacten hebben en bovendien willen zij leuke dingen doen in de zomer en de woorden “niet mogen” komt bij deze jongeren de neus en oren uit. 

Het is ook allemaal heel onduidelijk en de regels spreken elkaar vaak tegen. Wel met vier mensen in de auto maar niet samen zitten op een terras. Ook de adviezen voor het dragen van een mondkapje spreken elkaar tegen en wat te zeggen van de complotdenkers.

Nu is er nog een belangrijke factor en dat is dat mensen vrij willen zijn. De muziek geeft daar een aantal voorbeelden van. Als eerste herinner ik me het liedje van Elvis uit Jailhouse Rock: “I want to be free” en Queen heeft een hit gehad met: “I want to break free” waarin ze aangeven dat iemand,  die een heel zwaar leven heeft wil loskomen van alle problemen.

Het mooiste voorbeeld is echter een liedje uit de jaren dertig: “Don’t fence me in”, gezongen door Roy Rogers. Ik zie Roy met zijn paard Trigger over de prairie rijden en zingen dat hij niet opgesloten wil worden.