In Nederland worden steden en dorpen vaak ingericht volgens het “shared space” concept. Het uitgangspunt hierbij is dat de verkeersruimtes zijn ingericht als verblijfsruimte. Verkeersborden verkeerslichten en stoepranden zijn zoveel als mogelijk afwezig. Er zijn ook negatieve kanten aan deze ‘gedeelde ruimtes’ in het verkeer. Bepaalde risicogroepen zoals ouderen en gehandicapten ervaren door gebrek aan overzicht en duidelijkheid problemen bij het juist inschatten van complexe en drukke situaties.

Nu is er in Nederland nog een ander fenomeen merkbaar en dat is dat iedereen de openbare ruimte claimt. Een mooi voorbeeld is de epidemie van de terrasuitbreidingen in deze coronatijd. Dit is een tegemoetkoming naar de horeca, die op deze manier probeert de bezoekers weer terug te krijgen en ze daarna te gebruiken als een melkkoe. Een glaasje wijn voor 5 euro is geen uitzondering. De huidige terrassen nodigen de bezoekers uit met leuzen als: “Seats to meet” en “vrij WiFi” en anderhalve meter afstand.  

De omwonenden klagen echter steen en been over de herrie en overlast van de vele bezoekers op de grote terrassen. Als men opmerkingen heeft op de sluitingstijden wordt opgemerkt dat men daar maar niet moet gaan wonen. Ik ben benieuwd of er nog een tijd komt dat de terrassen weer een normale afmeting terug krijgen. De huidige terrassen worden vaak omgeven met houten pallets, waardoor het geen gezellig terras meer is maar meer lijkt op een varkenskot.

In de winter gebruiken vele terrassen een buitenverwarming en in deze tijd van duurzaamheid is dat een zinloze verspilling van energie. Enkele jaren geleden werd deze nutteloze verspilling nog gebruikt om fervente rokers te plezieren maar dat is ook verleden tijd en de terrassen zijn veranderd in een leefruimte. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de terrassen ons terroriseren.

Ik heb een goed voorstel: blijf thuis, daar zijn de prijzen redelijk en de bediening is prima want moeder de vrouw zorgt voor een natje en een droogje en de heer des huizes zorgt voor de barbecue. Na een avondje zwaar tafelen hoef je ook niet naar huis gebracht te worden.