Arie den Dekker heeft op het bordes van het gemeentehuis in Oss zichzelf overgoten met benzine, heeft zich daarna in brand gestoken en is overleden. De politie heeft nog getwitterd dat Arie het gemeentehuis in brand heeft willen steken maar de aanwezige camera´s geven een ander beeld. Uit de vele krantenberichten blijkt dat Arie jarenlang gevochten heeft tegen het onrecht dat hem was aangedaan. Arie was geen gemakkelijke man, die rare fratsen heeft uitgehaald, maar uit de verhalen blijkt dat de afdeling Sociale zaken zich ontzettend daaraan geërgerd heeft en hem jarenlang dwars heeft gezeten.

In vrijwel iedere gemeente is Sociale Zaken een zwakke schakel en vaak is de betreffende wethouder niet capabel. In mijn woonplaats is de wethouder Sociale Zaken een jurist, die gewerkt heeft op een incassobureau. Zij is alleen op die stoel terecht gekomen omdat dat mooi uitkwam bij het vormen van een coalitie.

Alhoewel de gemeente een zorgplicht heeft is Arie den Dekker slachtoffer geworden van een falend gemeentebeleid.  Arie heeft meerdere keren aangegeven dat hij radeloos was. Soms dramatisch waarbij hij zich, in het gemeentehuis, met stront heeft overgoten omdat hij het strontzat was. Soms ludiek door met een spandoek aan te geven dat hij met de burgemeester wilde trouwen want dan had hij in ieder geval onderdak.

De ambtenaren, incluis de wethouder, hebben hem niet kunnen helpen waarschijnlijk door sociale incompetenties. Dat blijkt uit de videoboodschap die de burgemeester heeft gegeven na zijn dood, waarin zij aangaf dat Arie de gemeente heel veel geld gekost heeft.

Nu heeft deze burgemeester, Wobine Buijs, een coryfee van de VVD, die wordt aangemerkt als de volgende minister van Onderwijs in Rutte IV, laten zien dat ze de plank volledig heeft misgeslagen. Zij praat over geld terwijl iemand op een vreselijke manier zelfmoord heeft gepleegd. Volgens mij is een mensenleven te waardevol om dat in geld uit te drukken.

Het liedje: “I Started a Joke” van de Bee Gees is een herinnering aan Arie den Dekker.