Regelmatig ben ik in Suriname geweest en daar is geen discussie over zwart en wit. In ons voormalig rijksdeel leven Creolen, Boeroes, Hindoestanen, Javanen, Islamieten, Marrons en Chinezen vredig naast elkaar.

De Creolen zijn een Surinaamse bevolkingsgroep, die afstammen van voormalige slaven. De Marrons, ook wel boslandcreolen genoemd zijn de nazaten van de weggelopen slaven.

De Surinamers vinden het woord neger beledigend omdat een neger geassocieerd wordt met de slaventijd. In onze taal is neger een gewone term maar in Suriname wordt het woord uitsluitend in de betekenis van negerslaaf gebruikt. Er zijn ook allerlei samenstellingen, zoals zoutwaterneger (slaven uit Afrika, die overzee aangevoerd werden), huisneger, kookneger en tuinneger. Negerachtig en vernegerd, zijn denigrerende afleidingen en samenstellingen van neger en betekenen vulgair, platvoers of achterlijk.

De meeste mensen in Suriname zijn gemengdbloedig en de huidskleur varieert van bijna zwart tot bijna wit. Ik ben nog nooit onheus bejegend en ze noemen mij een Bakra (blanke), dat is geen scheldnaam maar het geeft gewoon aan hoe ik eruit zie.

De huidige allergie over de kleur van iemand kan ik dan ook niet begrijpen en het is toch niet zo dat alles met een kleur abnormaal is. We mogen toch nog wel “meisjes met rode haren” zingen of : “The Yellow Rose of Texas”.  “De sneeuwwitte boezem” van Johnny Hoes mag van mij een “chocoladebruine boezem” worden.  “Ze had een wipneus en een kersenmond” van Bobbejaan Schoepen is toch niet racistisch en de  “Man in black” van Johnny Cash en “Painted Black” van de Rolling Stones zijn toch fantastische evergreens.  

Bij het horen van het liedje “Blackbird” van de Beatles lopen de rillingen over mijn rug omdat het refereert aan de achterstelling van de zwarten door de blanken in de jaren zestig in Amerika. “Black Bird” is het symbool van de zwarte vrouw, Rosa Parks, die niet in het gereserveerde deel voor blanken in de bus mocht zitten maar het wel deed. De boodschap van Paul McCartney aan Rosa Parks was: “Let me encourage you to keep trying, to keep the Faith, there is Hope”.