Helmond komt vaak in het nieuws! Treurnis over de sportieve prestaties van de plaatselijke FC, gesteggel over een nieuwe Sport- en Beleefcampus en soms wordt “Skiete Willie” wel erg letterlijk genomen. Maar ‘nen’ echte Hellemonder zegt altijd: “Ginne schrik en nie maawe!!” Hellemonders zijn namelijk de gelukkigste Zuid-Oost Brabanders (87,1% van de Hellemonders is gelukkig). Helmond staat wel op de 17e plek van de misdaadmeter en 16% van de Hellemonders is analfabeet.  Enkele jaren geleden had Helmond ook de twijfelachtige eer procentueel de meeste werklozen te hebben van Noord-Brabant maar in de afgelopen jaren is het werkloosheidspercentage fors afgenomen. Door deze afname zullen de grappen over de werkmentaliteit van de Hellemonders dan ook gaan afnemen. Helmond is ook de sportstad van Nederland omdat een trainingspak de algemene dresscode is. Hieraan gekoppeld de vraag hoe je een toerist in Helmond herkent? Juist, die heeft géén trainingspak aan!!

In het verleden was Helmond het mikpunt van spot van alle gemeenten in de directe omgeving. Veel vrouwen wilden zelfs niet bevallen in Elkerliek want dan zou de baby ingeschreven worden in de burgerlijke stand van Helmond en ging hij/zij het leven in als ‘nen’ Hellemonder. De tijden zijn veranderd want in Helmond zijn meerdere wijken gebouwd waardoor er  veel nieuwe bewoners zijn komen wonen. Er is veel industrie bijgekomen en men heeft meer keus dan vroeger toen de Vlisco, van Tiel en Raymakers de belangrijkste werkgevers waren. Ook heeft meer dan 25% van de bevolking een vreemde etniciteit en is de bevolking een mengelmoesje geworden. Er zijn dan ook haast geen echte Hellemonders meer!!!!

Eerlijk is eerlijk, ik ga graag naar Helmond want er is altijd wel wat te doen. Vaak ga ik naar de Cacaofabriek, sla de Bluesroute nooit over, bezoek de kasteeltuinconcerten  en geniet van Jazz in Catstown. In Gemert wordt ieder hoekje volgebouwd, dagdroomt men van een Cultuurtempel en staat alles in dienst van het stinkende duimkruid (geld!). In Helmond heeft  men aan het Havenkwartier een nieuw park aangelegd van 2,5 hectare, is het nieuwe Speelhuis in de Onze Lieve Vrouwekerk een juweeltje en zijn de kubuswoningen van architect Piet Blom erg bijzonder.

Helmond timmert aan de weg maar het blijft wel leuk om grappen over Hellemonders te maken. Wist je trouwens waarom ‘nen’ Hellemonder niet zo groot is? Dat komt omdat ze vroeger tegen hem gezegd hebben: “Menneke als gai graut bent moette gai gon werruke!!”