In de huidige maatschappij moet alles kunnen en het woord “shame” oftewel schande bestaat niet meer. President Trump spant de kroon en zal over enkele jaren niet opgenomen worden in de “Hall of Fame” maar een eervolle vermelding krijgen in de “Hall of Shame”. Na zijn presidentschap zal zeker heel veel bekend worden over de handel en wandel van The Donald en The Trumptastrophe. Nu al doen voormalige medewerkers een boekje open en deze week staat het boek van Bolton: The Room Where It Happened” volop in de belangstelling.

Hoe anders was het in onze jeugd in Amerika toen het liedje van The Everly Brothers: Wake up little Suzie” werd verbannen van de radio.  Een student is met zijn vriendin in een drive-in bioscoop  in slaap gevallen en als de student Suzie om 4 uur ’s nachts wakker maakt,  denkt hij na over de reacties die ze zullen krijgen van haar ouders en hun vrienden.

Nu zijn er meer liedjes in de ban gedaan die over nachtelijke escapades gaan. Misschien is het meest bekende voorbeeld “One Night” van Elvis Presley. In de oorspronkelijk tekst stond “One Night of Sin” waarin men spijt heeft van een nachtelijk bezoekje aan een prostituee. Elvis heeft het liedje bekend gemaakt met een aangepaste titel: One Night with You.

Ook het liedje: “Such a Night” van Elvis kon niet door de beugel. De eerste versie was van The Drifters en bereikte in 1953 de Amerikaanse hitlijsten ofschoon het verboden was door sommige radiostations omdat het te “racy” was oftewel te “hitzig”. Ook  “Let’s spend the night together” van The Rolling Stones kon niet door de beugel en in de Ed Sullivan show moesten zij het liedje aanpassen en zongen ze: “Let’s spend some time together”.

Een opmerkelijk verboden liedje is “Mambo Italiano”! Het meest pittige aan “Mambo Italiano” is de vermelding van “enchilada”, een Mexicaans deeggerecht met chilipeper. Het lied werd in 1954 verboden vanwege de zogenaamd suggestieve tekst. Ondanks dat het door sommige radiostations werd verboden omdat het ook te “racy” was, bereikte het de Amerikaanse hitlijsten.