De rapper Akwasi laat een grote groep mensen scanderen “Fuck the police”, zwarte Piet moet naar zijn hoerenmoeder en als hij een zwarte Piet ziet trapt hij hem hoogstpersoonlijk in het gezicht. Dit is volgens hem geen aansporing tot geweld maar alleen een oproep tot verzet. Moet kunnen! Omgekeerd moeten we kieskeurig zijn in ons taalgebruik want vragen om een negerzoen kan al problemen opleveren. Bloedlink om een column te maken over racisme. Je doet het nooit goed!

In onze jeugd was het gewoon om zilverpapier en melkdoppen te sparen voor de arme negertjes in Afrika en ikzelf heb nog ooit in de Kindsheidoptocht gelopen als een verkleed Chineesje. We deden dat voor de missionarissen om geld bijeen te brengen voor het bekeren van de heidenen. Iedereen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië moest bekeerd worden en het werd ondersteund door de Katholieke kerk. Als het aan Sylvana  Simons zou liggen worden nu alle kerken afgebroken.

Wat mij opvalt is dat er nog geen opmerkingen gemaakt zijn over het operanummer van de componist Verdi: “het Slavenkoor”. Na een verloren strijd is het Joodse volk vanuit Jeruzalem als slaaf meegevoerd naar Babylon. Met het koorlied geven de Joden hun heimwee aan en verlangen terug naar vroegere glorietijden. De Zangeres zonder Naam heeft een single: Zwarte Slaven” uitgebracht met een Nederlandse tekst van het Slavenkoor en Duo de Koning heeft er zelfs een versie van gemaakt dat we allemaal slaven zijn van het geld.

Het dweilorkest ’t Assekruus heeft in 1995 met het Slavenkoor een onvergetelijke Carnavalshit gescoord en het lied schalt nu vaak van de Nederlandse voetbaltribunes. Andre Rieu heeft een kolkende Johan Cruijff Arena laten meedeinen op de melodie. Het uit volle borst la-la’en houdt het lijf en de leden van de supporters warm.

Nu valt het mij op dat elk eredivisievoetbalteam bestaat uit een mengelmoesje van spelers, die uit allerlei hoeken van de aardbol komen. Zou deze diverse samenstelling iets te maken kunnen hebben met de kwaliteit, kennis en kunde van de spelers?