Richard Wayne Penniman alias Little Richard is zaterdag 9 mei op zevenentachtig jarige leeftijd overleden. Hij is niet zoals vele andere artiesten, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Amy Winehouse, vroeg overleden  door het vele gebruik van allerlei snoepgoed. Over de dode niets dan goeds edoch de kleine Ricardo heeft in zijn lange leven rare strapatsen uitgehaald.

Hij kwam uit een groot gezin en werd bespot vanwege een merkwaardig verwijfd loopje doordat zijn ene been korter was dan het andere. Zijn vader heeft hem op vijftienjarige leeftijd uit huis gezet omdat hij niet van de make-up van zijn moeder af kon blijven. Zijn gay-zijn heeft hem wel zijn eerste successen opgeleverd toen hij als dragqueen “Princess La Vonne” of “Sugarfoot Sam from Alabam” optrad. Midden jaren vijftig is hij gearresteerd wegens voyeurisme, zijn  vriendin pikte mannen op en Little Richard mocht dan toekijken als ze seks hadden op de achterbank.

Little Richard was van alle markten thuis en noemde zichzelf: omniseksueel. Van 1957 tot 1964 was hij getrouwd met Ernestine Harvin. Ze hadden een aangenomen zoon, die later een van zijn bodyguards is geworden.

In de jaren vijftig was Little Richard een geheelonthouder maar dat heeft hij in latere jaren ruimschoots ingehaald en hij heeft zelf bekend dat dat hem 1000 dollar op een dag gekost heeft.

Begin jaren tachtig heeft hij God gezien en heeft hij aangegeven dat hij niet meer homosexueel was. God heeft namelijk in het paradijs gezegd dat  “Adam and Eve “ een koppel was en niet “Adam and Steve”!!!! In 2007 is Little Richard in een rolstoel beland vanwege ischias en kon hij nog alleen maar zittend spelen.

Little Richard heeft een bewogen leven geleid, heeft een belangrijke rol gespeeld in de raciale en seksuele revolutie, is een voorbeeld geweest voor vele artiesten zoals David Bowie en Prince en wij zullen de klassiekers: “Tutti Frutti”, Long Tall Sally en “Good Golly, Miss Molly” nooit vergeten.  Mijn favoriet is “Baby Face”, een liedje uit 1926 dat in 1958 een grote hit was van Little Richard oftewel Ricard Wayne Penniman.