Onlangs ontsnapte Oualid Sekkaki met vier medegevangenen uit een gevangenis in het Belgische Turnhout. Ze klommen over een muur, knipten kabels van 10.000 volt door en lieten zich naar beneden zakken. De medegevangenen werden snel opgepakt maar van Oualid Sekkaki ontbrak elk spoor. Enkele dagen later kreeg de directie van de gevangenis echter een kaart met de “Groetjes uit Thailand”.

Dit voorval doet me denken aan het vrolijke deuntje “Ome Jan” van Willeke Alberti waar iedereen plezier had van het geld van die lieve Ome Jan. Aan het eind van het liedje zit Ome Jan achter de tralies want hij had zijn geld niet verdiend met werken. In een vervolgliedje: “Groeten uit Rio” blijkt dat Ome Jan ontsnapt is uit de gevangenis en gevlucht is naar Rio. Ook dit liedje kunnen we allemaal uit volle borst meezingen.

Johnny Cash heeft in 1969 live in de San Quentin State Prison een fantastisch album: “At San Quentin” opgenomen. Het optreden is gefilmd en de plaat heeft triple platinum gehaald.

De gevangenis wordt op deze manier geromantiseerd terwijl de mensen in de gevangenis niet veroordeeld zijn voor het stelen van een worst bij de Hema. Het zijn ook geen heilsoldaten van het Leger des Heils. Qualid Sekkaki is geen lievertje en was betrokken bij schietpartijen en handel in drugs.

De politie is ook hard op zoek naar de Schiedamse “tattookiller” Cor Pijnen die verdacht wordt van liquidatie van een voormalige handlanger Onno Kuut. Hij knipte zijn enkelband door en is spoorloos en waarschijnlijk ook vertrokken naar het buitenland. Nu zijn de reacties niet mals op de sociale media en volgens PVV-leider Geert Wilders moet er gekapt worden met die enkelbanden. Dergelijke gasten horen nooit in voorarrest maar in de cel.

De provocatie van Oualid Sekkaki is niet slim want de politie zal wel energie, geld en middelen genereren om hem weer op te sluiten alhoewel Belgié geen uitleveringsgedrag heeft met Thailand.

Een pluspunt: Sekkaki maakt van de achterblijvers geen spoorzoekers.