Mijn eerste trip naar het buitenland was een schoolreisje op de MULO met de bus naar België naar de Barrage de la Gileppe, een stuwdam. Pas heel veel later was de volgende buitenlandse reis met de trein langs de Rijn, waar in jeugdherbergen overnacht werd.

Daarna waren er autoreizen naar campings in Frankrijk. Ik had toen geen probleem om ‘s morgens met een WC rol naar het toiletgebouw te rennen of om tijden te wachten voor een ietwat verlopen douchcabine. Ik werd kritischer en liet me daarna adviseren door een reisadviseur op een reisbureau. Als ik nu de krant open sla word ik dood gegooid met vele aanbiedingen en met Cor en Don, Sunweb, Fox reizen, Bolderman, Traveldeal of Kras Reizen kan ik overal naar toe. Tegenwoordig boek ik via internet, zittend in een luie stoel, vele tropische reisjes.  

Dat we een kans lopen uit de lucht geschoten te worden maakt geen indruk. Jankende kinderen in het vliegtuig en een dikke buurman die onze leuning helemaal in beslag neemt nemen we op de koop toe. Dat we bij een verre reis van soms meer dan twintig uur opgepropt moeten zitten in een klein vliegtuigstoeltje en geradbraakt aankomen, is geen probleem.

Wij gaan op vakantie en dat is leuk!!!

Edoch, naast de vliegschaamte moeten we tegenwoordig rekening gaan houden met onze CO2 uitstoot. Als we naar Portugal reizen met het vliegtuig produceren we ongeveer 2400 kilogram CO2 en naar Bali zelfs meer dan 6000.

Een Nederlands huishouden stoot op dit moment gemiddeld zo’n 4000 kg CO2/per jaar uit. In 2030  wil men op 612 kg CO2 uitstoot per persoon uitkomen.

De komende jaren moeten we waarschijnlijk ook nog vliegtaks gaan betalen. Men zegt dat je in 2030 nog best een leuke vakantie kunt hebben, zoals een week wintersport of twee weken met de auto naar Italië.

Ik ga maar weer kamperen in Knokke, ben ik toch nog in het buitenland!!