Helaas heb ik geen herinneringen aan mijn eerste kleurboek. Dat kan ook niet omdat men geen herinneringen kan hebben van voor de derde verjaardag. Natuurlijk heb ik wel de eerste tekening van mijn kinderen bewaard, die alleen bestaan uit wat gekleurde strepen en punten. De tekeningen van mijn kleinkinderen, speciaal voor opa gemaakt, hebben natuurlijk een bijzonder plaatsje gekregen.

Voor veel volwassenen is kleuren een bezigheid voor kinderen, want wie kan daar nog tijd en inspiratie voor vinden met zijn drukke agenda. Er is echter een nieuwe rage: kleurboeken voor volwassenen! Secret Garden en Enchanted Forest zijn kleurboeken die bovenaan de hitlijst staan van de webwinkel Amazon. In Nederland is bij Bol.com en Bruna: “Het enige echte kleurboek voor volwassenen” te koop. De reclames zeggen: “Wat is er leuker dan om kleurplaten in te kleuren tijdens een lange winteravond, in je pauze of op vakantie”. Het is de ultieme manier om te onthaasten, helemaal met kleurboeken speciaal voor 18+, met veel psychedelische patroontjes en figuren.

Ik kan me voorstellen dat een kind plezier heeft met kleuren en het een sport vindt om binnen de lijntjes te blijven. Voor volwassenen vind ik het kinderachtig. Ik zou zeggen lees een leuk boek en ga desnoods voor de televisie liggen om te onthaasten want dan staan je hersens ook stil bij de vele infantiele programma’s. 

Ik heb wel respect voor de kleurboeken, die speciaal ontwikkeld zijn voor ouderen met dementie. Voor mensen met Alzheimer is het kleuren van kleurplaten een zinvolle en ontspannen bezigheid. De tekeningen moeten wel eenvoudig zijn met niet teveel details, niet kinderachtig en liever een waslijn dan een knuffelbeertje. Mandala kleurplaten zijn uitdagend en het is een zekere vorm van meditatie die rust, ontspanning en plezier brengt.

Het mooiste voorbeeld van een kleurboek vind ik het liedje : “My colouring book” waarin kleuren de stemmingen aangeven van het leven zoals grijs, blauw, groen en soms heeft het leven helemaal geen kleur.