Steeds meer mensen willen het vuurwerk met Oud en Nieuw afschaffen vooral na de dramatische gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. De politiek is echter verdeeld want men moet rekening houden met economische belangen van een aantal entrepreneurs en de geneugten van een aantal idioten. In enkele uren is  er zevenenzeventig miljoen euro de lucht in geknald. De overheid wil echter niet op tere zieltjes gaan staan want volgens Rutte moet de schoorsteen blijven roken en een verbod zou wel eens stemmen kunnen gaan kosten. Nederland lijkt bij de jaarwisseling wel op een inferno met de vele autobranden. De schade wordt geschat op meer dan 15 miljoen euro en de afgerukte handen, ontplofte oogkassen en de tragisch omgekomen Arnhemse vader met zijn zoontje moeten we maar op de koop toe nemen.  

Voor velen is het echter vanzelfsprekend dat de jaarwisseling opgevrolijkt moet worden met drank, drugs en flink wat vuurwerk. Volgens overlevering moet het vuurwerk de boze demonen wegjagen maar volgens mij hebben we alleen maar last van de kwelgeesten, die met veel plezier de boel in de fik steken. 

Alhoewel er een aantal regels is wordt daarop niet gecontroleerd of gehandhaafd. De politie is onderbezet en het handhavingsbeleid is een tandeloze tijger. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld om vuurwerkpijlen te richten op politie en ambulancepersoneel. Burgemeesters en politie willen daarom het zinloze vuurwerk verbieden. Als de politiek op korte termijn geen duidelijke stappen zet richting een totaalverbod  op vuurwerk willen de artsen de Nationale Ombudsman gaan inzetten.

Er moeten duidelijke regels komen, een verbod voor gevaarlijk vuurwerk en meer politie moet ingezet worden voor handhaving. Neem het verboden vuurwerk af,  gebruik daarvan mag alleen in een bepaald tijdsbestek en leg de verkoop aan banden. Preventie en handhaving van regels is volgens mij het beste medicijn, niet alleen voor vuurwerk maar ook voor drank- en drugsmisbruik.