Werknemers van Philips richtten op zaterdag 12 december 1910 het Philips Elftal op. Deze voetbalclub was de voorloper van PSV. De clubkleuren werden vastgesteld als een wijnrood shirt met witte kraag en een zwarte broek. PSV groeide uit tot een club,  die behoort tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal. 

Aan het einde van de eerste helft van de huidige competitie likt PSV zijn wonden. Er zijn weinig punten behaald, trainer is ontslagen, supporters  zijn ontevreden en de meeste spelers zijn uit vorm. De huidige selectie wijkt enorm af van de selecties in vroegere jaren. Vroeger kwamen heel veel spelers uit Eindhoven of de omgeving. Iedere voetballiefhebber kent de selectie nog van begin jaren zestig: Coen Dillen, Lieuwe Steiger, Roel Wiersma, Fons van Wissen en Toon Brusselers. Eind  jaren zestig zijn Willy van der Kuijl, Rene en Willy van de Kerkhof, Ernie Brands, Adrie van Kraaij, Harry Lubse en last but least Berry van Aerle de bepalende spelers. Volgens mij zijn van de huidige selectie alleen Sam Lammers en Jorrit Hendrix spelers uit de regio.

De huidige selectie omvat namen als Baumgartl, Unnerstal, Schwaab, Lato, Boscagli, Gutiérrez, Rosario, Doan, Gakpo en Mitroglou. Geen van deze spelers hebben een binding met Eindhoven en ze voetballen alleen voor de wedstrijdpremie want dat is hun broodwinning. Als ze elders een paar stuivers meer kunnen verdien zijn ze gevlogen. De spelersmakelaars verdienen goed aan deze handel en het lijkt bijna op de vroegere slavenhandel.  

Voorzitter Harry van Raaij,  directeur Ben van Gelder en Kees Ploegsma  waren boegbeelden van het voormalige PSV. De huidige algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong mogen van de supporters opkrassen.

PSV is een bedrijf geworden met spelers, die alleen voor een goed belegde boterham tegen een bal trappen. Het is geen plaatselijke voetbalvereniging meer met een sterke band met Eindhoven en omstreken. Na de winterstop zullen er wel weer enkele spelers uit Verweggistan gecontracteerd worden.