Mijn geboortehuis in de Commandeurstraat (Julianastraat) is enkele jaren geleden afgebroken en vervangen door vijftien woningen. Langs het tuinpad van mijn vader stonden geen hoge bomen maar er lag wel een karakteristiek kerkepad. In het pèdje heb ik mijn eerste biologische experimenten gedaan door kevelaars (meikevers) te vangen in de beukenhagen, ze te bewaren in luciferdoosjes en ze regelmatig te laten vliegen met naaigaren aan een pootje. Veel pèdjes zijn verdwenen en de resterende hebben een slecht imago, vaak zijn het schimmige plekken en veel beukenhagen zijn vervangen door houten schuttingen.

Ik heb nu mijn domicilie in de Kerkstraat en ’s avonds maak ik vaak een wandelingetje. Als ik door de Ruijsenberghstraat loop en de vermaledijde Komweg oversteek waar vroeger de speelplaats was van de Komschool zie ik links  textielfabriek Van den Acker. De gemeente zou het moeten bewaren als industrieel erfgoed met een “kultuurhuis” (Verkadefabriek, Noordkade) maar waarschijnlijk zal  een ontwikkelaar hier “tig” huizen gaan bouwen. Aan de overkant komen twintig appartementen en op de Elisabethplaats moet ook nog een woon- en winkelcomplex verrijzen. Op het eind van de straat sla ik links af en loop door de Haag, een van de mooiste straten van weleer  naar de St. Joriskapel en zie aan mijn linkerzijde een weilandje dat ook zonodig bebouwd moet worden. In de kapel kijk ik altijd naar het schrift met intenties en onlangs las ik: “Lieve God, Help ons deze corrupte gemeente te verdrijven die hun zakken vult ten koste van de bewoners!” Geschrokken en in gedachten verzonken loop ik via de Hoef naar het Velt en schrik daar wakker omdat men hier ook al huizen wilde bouwen?”. In het Binderseind sla ik links af en kijk droefgeestig naar het  klooster Nazareth. Op het Ridderplein sta ik weer even stil en denk hoe mooi het zou zijn geweest als de oude kiosk herbouwd was maar een parkeerplaats is blijkbaar belangrijker.  

Zoals het er nu uitziet komen er in het hoofdgebouw van het Kasteel luxe appartementen voor gelijkgezinden. Wat er met de rest van het Kasteel gaat gebeuren is nog een mysterie maar een politieke dromer  geniet al wel van de vele expats, een parkeerdek op het Hofgoed en duizenden toeristen in het centrum.

Het mooiste dorp van Nederland is trouwens Niehove in Groningen vanwege het authentieke karakter, veel groen in het dorp en omdat er geen verrommeling  heeft plaatsgevonden.