Jarenlang heb ik gevoetbald en in die tijd heb ik maar één officiële waarschuwing gekregen. Er waren toen nog geen gele kaarten en de scheidsrechter moest op het wedstrijdformulier zetten wat de aard van de overtreding was.  Het was een ongelukkige sprong waarbij ik een tegenstander omver kegelde en het werd omschreven als “ het bespringen van een tegenstander”. Ik protesteerde en zei dat ik dat mijn vrouw niet durfde te vertellen. Spelers, toeschouwers en zelfs de scheidsrechter moesten hartelijk lachen om de opmerking.

Na mijn actieve periode ben ik vaak naar het voetbal gaan kijken en ik ging meestal achter een groep supporters staan, die altijd wel iets op te merken hadden. Zo werd naar de veelal partijdig vlaggende grensrechter geroepen dat het nog geen Prinsjesdag was en vrijwel iedere scheidsrechter was een broer van Jules de Corte.

De afgelopen weken is FC Den Bosch in de schijnwerpers komen te staan vanwege de racistische spreekkoren door een stel blanke randdebielen. Een donkere speler Mendes Moreira van Excelsior was hierbij het mikpunt.

Racisme richting blanke mensen is echter lastiger te benoemen.   Het beste voorbeeld zijn de Marokkaanse kopschoppers in Gorichem. Zij hebben met de groep van zo’n twintig man al vijf keer toegeslagen bij blanke leeftijdsgenoten. Ernstige vergrijpen zijn lastig met elkaar te vergelijken, toch mag je stellen dat met een groep iemand in elkaar slaan van een andere afkomst of kleur zeker niet minder ernstig is ten opzichte van het zingen en roepen van ernstig beledigende teksten. Beiden worden, voor verreweg de meesten van ons terecht,  als afschuwelijk bestempeld.

Dit keer geen statement van Oranje, geen minuut stilte, en slechts een enkele talkshow die het aankaart. De filmpjes van het misdrijf worden zelfs van social media verwijderd, geen journaal item hierover, en politici branden hun vingers hier niet aan. Zij spreken zelfs van “jongeren” die zich misdragen alhoewel de daders duidelijk in beeld zijn.

Een scheidsrechter een advies geven dat hij eens naar Hans Anders moet gaan, moet kunnen!! Een signaal afgeven dat we geen enkele vorm van racisme willen hebben is een “must”!