De letterlijke vertaling van Monkey Business is apenstreken oftewel schelmenstreken. In de financiële wereld wordt deze term vaak gebruikt voor transacties en gedragingen van bestuurders en handelaren, die niet conform de wet- en regelgeving zijn.

Toen ik het krantenartikel: “Topinkomens stijgen alweer explosief” zag moest ik denken aan Monkey Business.

Grandvision is een internationale actieve optiekketen. Het bedrijf exploiteert 34 winkelformules  waaronder Eyewish Opticiens en Pearle. Grandvision wil haar topman Stephan Borchert 37 procent meer gaan betalen. Bij heel goed presteren wordt dat 43 procent. Brochert verdiende vorig jaar 2,71 miljoen euro. Grandvison wordt nu doorverkocht en als die operatie succesvol wordt afgerond krijgt de topman in totaal 5.6 miljoen euro “aanblijfbonus” en “risicocompensatievergoeding”.

Vakbond FNV is ontstemd. De top van GrandVision casht, maar er is al jaren geen CAO voor de medewerkers uit de optiekbranche. Gediplomeerde opticiens, die bij Eyewish en Pearle werken, verdienen ongeveer 2.500 euro per maand. Het jaarsalaris van deze opticiens is ongeveer 30.000 euro per jaar en dat staat in een schril contrast met de vele miljoenen van de topman.

De topmensen zorgen heel goed voor zichzelf. De mensen die het werk doen, en daar is iedereen het over eens, verdienen een fatsoenlijke loonsverhoging. Het gedrag van de topmensen is moreel verwerpelijk en er is geen enkele sociale verantwoordelijkheid. De bonussen zijn niet gekoppeld aan concrete prestaties en de loonsverhogingen van tientallen procenten vormen een schril contrast met de 2,6 procent loonsverhoging van de werknemers.

Een ander niet te geloven feit zijn de onverklaarbare hoge winsten van tientallen zorgbedrijven en helemaal van de pot gerukt zijn de constructies waarbij directies van de zorgbedrijven de miljoenen euro’s winst aan zichzelf uitkeren.

In de jaren vijftig zong Chuck Berry: “Too much Monkey Business” en ik zing het nu in volle borst mee. Het lied is helemaal van toepassing op de huidige maatschappij.