Afgelopen week heb ik zitten kijken naar de TV serie: “Mannen in het wild”. Hierbij gaan zes mannen zichzelf zoeken in een onherbergzaam gebied. Met alle mannen is iets mis, ze zijn gescheiden, zijn uit de kast gekomen of hebben een burn-out.  De mannen hebben een opkomend buikje, de haargrens trekt zich terug, kunnen niet meer zonder bril en het erotisch kapitaal brokkelt af. Ze proberen dat allemaal te compenseren met de aanschaf van een Harley Davidson, het plaatsen van een tatoeage of de beklimming per fiets van de Alpe d’Huez. Sommige gaan op zoek naar een jong blaadje  en ruilen hun vrouw in voor een strakke blondine van in de twintig.

Het begrip “midlifecrisis” stamt uit 1965 en het overkomt 25% van alle Nederlanders. Het heeft te maken met de daling van levenskwaliteit vanaf het 35ste levensjaar. Iedereen heeft te maken met een gelukscurve, die een U-vorm heeft en het dieptepunt van de curve is rond het 46ste levensjaar. Twintigers en dertigers voelen zich in het algemeen een stuk beter in hun vel zitten. Ze zijn gezond, vitaal, optimistisch, vol mooie verwachtingen en goede bedoelingen. De curve gaat later weer omhoog en bij senioren schijnt het geluksgevoel weer groter te zijn. Ze hebben niets meer te maken met het opvoeden van hun kinderen en hebben geen carrièreplanning meer.  

Vrouwen hebben ook een soort “midlifecrisis, de menopauze, die gekenmerkt wordt  door “opvliegers”, afscheid van het laatste eisprongetje dat soms gepaard gaat met  hevige emoties. Veel vrouwen bekijken het meer van de positieve kant want eindelijk kunnen ze overblijvende maandverbanden en tampons in de afvalbak kieperen.

Hier alvast een tip voor de vrouwen om de midlife crisis van hun man te beteugelen. Lach hem niet uit, zeur niet maar juich zijn gedrag toe. Vraag hem of er ook plaats is voor jou bij zijn tangoles, sportschoolbezoekjes of motoruitstapjes en vraag hem ook of hij af en toe een spannend lingeriesetje meebrengt van Christine le Duc. Je weet nooit!!!

Ik ben benieuwd naar de afloop van “mannen in het wild” maar hier alvast een advies voor alle mannen: “Trouw niet voor je veertig bent”!!!