Onlangs is er in Nijmegen een Democratiefestival geweest. De bedoeling van dit festival was om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen door politici, bestuurders en gewone burgers in een informele, vakantie-achtige omgeving met elkaar in gesprek te laten gaan. Het idee was afkomstig uit Zweden en in Denemarken trok eenzelfde festival 140.000 bezoekers.

In Nederland was er vooraf veel kritiek en men vond het ook geldverspilling want het festival kostte 1 miljoen euro. Alhoewel de toegang gratis was zijn er maar tussen de vijf- en tienduizend bezoekers op af gekomen. De landelijke toppolitici hebben het ook af laten weten en heel veel mensen vinden dat democratie geen onderwerp is voor  een festival en dat dat ook nog gesponsord moet worden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Misschien weten de ambtenaren in de Scandinavische landen van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen want enkele jaren geleden mochten ambtenaren in

Denemarken mogen de ambtenaren een middagdutje doen. Het dutje schijnt wonderen te verrichten en het heet daar Power Napping. Een minuut of twintig de ogen dicht – gewoon in de baas zijn tijd – en daarna weer full swing aan het werk. Men mag onder het bureau slapen maar men heeft ook een speciale power mapping-kamer ingericht. Speciale massagestoelen werden door de ambtenaren erg op prijs gesteld want daarin kon men heerlijk chillen en in 12 minuten  voelden ze zich weer helemaal opgekikkerd. Een Deens slaapinstituut heeft uitgerekend dat na een tukje de ambtenaren 5 tot 7 procent effectiever werkten.

Nu hoort u van mij geen flauwe ambtenarengrappen maar ik heb wel gehoord dat er onlangs een team-building bijeenkomst is geweest van gemeenteambtenaren. Hierbij moesten de ambtenaren met elkaar dansen om een beter contact met elkaar te krijgen. Het was een goed initiatief maar de bijeenkomst is helaas niet door kunnen gaan omdat men geen orkest kon vinden dat zich kon aanpassen aan het lage tempo van de ambtenaren.