Democratie betekent letterlijk zeggenschap van het volk. Men mag echter maar één keer in de vier jaar gaan stemmen en als inwoner heb je verder geen enkele zeggenschap. Veel mensen hebben daarom afscheid genomen van de politiek.  Men is het eeuwige gemiezemuis over details, het niet na komen van verkiezingsafspraken, elkaar vliegen afvangen, ijdeltuiterij, besluiteloosheid of halfbakken compromissen meer dan zat.

Het artikel: “Stel je voor..” van CDA-raadslid Stefan Janszen in het Gemerts Nieuwsblad van 21 september is daar zo’n voorbeeld van. Niet gehinderd door enige infrastructurele kennis geeft hij een toekomstbeeld  van het centrum van Gemert. Van mij krijgt hij een Gouden Griffel voor Luchtfietserij en ik hoop dat in de raadsvergaderingen Stefan voortaan aangekondigd wordt als Stefan Christian Andersen.

Onlangs heeft een ander CDA-raadslid Joris van Loon beweerd dat er weinig klachten zijn over de voortdurende geluidsoverlast. Joris kan het ver brengen in de politiek want hij kent zijn dossiers niet en neemt het niet zo nauw met de waarheid. Op grond van “fake news” is de evenementen notitie aangepast. Onbegrijpelijk!!! Joris kijk eens naar de rapporten van Bezwarencommissies, Voorzieningenrechters en overleg eens met burgemeester van Veen, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Misschien is het ook een hint om eens te kijken naar de waarschuwingen van het RIVM op de effecten van geluid op onze gezondheid en welzijn.

Als laatste wil ik wijzen op de nieuwe stichting, die het centrum van Gemert meer elan moet geven. De foto in het ED en GN doet me denken aan de “Magnificent Seven” die stoer met een revolver eenzelfde pose aannemen. Onder leiding van een CDA-wethouder gaat de nieuwe commissie vastberaden het centrum als een bedrijf leiden. Mij valt het op  dat er geen enkel lid van de nieuwe commissie in het centrum woont. Om zes uur gaan de rolluiken dicht van de entrepreneurs en als de horeca-eigenaren ’s avonds thuis in hun mandje het geld liggen te tellen, zitten de bewoners met de overlast van het geluid, de pies en de kots. Natuurlijk is er een oplossing: Een centrum waar een evenwicht is tussen wonen, winkelen, werken en uitgaan!

Het CDA en de Dorpspartij laten in de gemeenteraad zien dat de democratie zijn nadelen heeft. Voor de verkiezingen allerlei beloftes doen en na de verkiezingen tegen de bewoners zeggen: “Oogjes dicht en snaveltjes toe! Slaap lekker”.