In het boek: “Dansen met de dokter” wordt aangegeven dat het belangrijk is dat een patiënt een goed contact heeft met zijn huisarts. Vroeger was het zo dat de dokter na de diagnose een behandeling bepaalde en de patiënt had hierin een passieve rol. De patiënt ging daarom ook vaak te rade bij een patroonheilige voor speciale ziektes of kwalen. Zo beschermde de heilige Rochus gelovigen tegen infectieziektes en Blasius tegen keelinfecties. Ook waren er heiligen, die vereerd werden als beschermer van een stad, gilde, beroepsgroep of individu.  Enkele voorbeelden hiervan zijn Ambrosius van de imkers, Christoffel van de reizigers en Judas Taddeës van de hopeloze gevallen. De huisarts zei dan ook vaak: “Als de patiënt doodgaat krijg ik de schuld en als de patiënt beter wordt heeft Jezus het gedaan”.

Tegenwoordig zoekt de patiënt relevante informatie op thuisarts.nl en gaat met de huisarts overleggen of zijn diagnose juist gesteld is en wat de verdere behandeling moet zijn. Dit overleg noemen we het “dansen met de dokter”.

Andere spelers in de gezondheid zijn de farmaceutische bedrijven. Zo hebben die in één klap meer dan een miljoen patiënten gegenereerd die een te hoog cholesterolgehalte hebben, door het gewenste cholesterol gehalte te verlagen van 5.0 naar 1,8 mmol/liter. De reden hiervoor is dat men nieuwe en speciale geneesmiddelen op de markt heeft gebracht. Een ander voorbeeld is om aan alle gezonde 50-plussers dagelijks een nieuwe combinatiepil te geven met bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine om bloedstolling tegen te gaan. Hierover is nu veel discussie en er zijn artsen, die ervóór zijn maar er zijn ook artsen die faliekant tegen zijn. Het overmatige voorschrijven van de verslavende pijnstiller oxycodon is ook beangstigend.

Uiteindelijk zijn de farmaceutische bedrijven  de grote winnaars en helemaal abnormaal zijn de torenhoge bedragen die ze vragen voor medicijnen tegen speciale ziektes zoals het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte, dat jaarlijks 170 duizend euro per patiënt kost.

Voor de 50-plusser is het belangrijk om thuisarts.nl te raadplegen en bij ieder consult een dansje met de dokter te maken.