Onlangs heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kenbaar gemaakt dat mensen met een hogere opleiding steeds ouder worden. Dit terwijl de levensverwachting van mensen met een lagere opleiding gelijk blijft. Niet alleen worden mensen met een hogere opleiding ouder maar ook leven ze langer in goede gezondheid. Volgens het CBS worden de verschillen in levensverwachting en goede gezondheid veroorzaakt door andere leefstijlen. Mensen met een lagere opleiding roken meer, hebben vaker overgewicht en bewegen minder.

Nu vind ik de vergelijking een beetje mank gaan want ik kan ook zeggen dat de mensen uit Deurne langer leven dan de mensen uit Helmond. Dit kan te maken hebben met het feit dat Helmond een industriestad is en Deurne een plattelandsgemeente. Ook kan ik zeggen dat mensen, die op een camping logeren korter leven dan mensen die in een hotel overnachten of dat de Volkskrantlezers gezonder zijn dan de lezers van het Eindhovens Dagblad. Het ligt ook voor de hand dat de supporters van Helmond Sport korter leven dan de supporters van iedere andere voetbalclub.

Volgens mij heeft het volgen van een cursus op de Volksuniversiteit of een schriftelijke cursus bij het LOI niets te maken met een langer leven. Je leeft korter als je niet van frikandellen af kunt blijven, als een schoorsteen rookt, teveel alcoholische versnaperingen naar binnen slurpt en lamlendig voor de kijkbuis blijft liggen. Natuurlijk is een gezonde levenswijze bevorderlijk voor je gezondheid maar oud worden hangt in gelijke mate af van genen, toeval en omgeving.

Gelukkig oud worden is volgens mij het belangrijkste en dat kan men bereiken door matig te leven maar vooral door gebruik te maken van de levenswijsheid die supersenioren hebben. Men kan zich hierdoor aanpassen aan allerlei veranderende omstandigheden. Men kan ook makkelijker goede sociale contacten opbouwen en focussen op wat men nog wel heeft.  

Het allerbelangrijkste is te investeren in wat goed en plezierig is en jong te blijven, vooral “Young at heart”, zoals Frank Sinatra al in 1954 zong.