Ongelijkheid drukt een stempel op het gebied van inkomen, kansen en blootstelling aan risico’s. Uit onderzoeken blijkt dat inkomensongelijkheid tussen landen in de afgelopen tientallen jaren enigszins is afgenomen, met name als gevolg van stevige groei in Oost en Zuid-Aziatische economieën. Maar er zijn veel landen – vooral in delen van Afrika, West-Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied – waar de inkomensniveaus nog verder achterop zijn geraakt.

Enkele getallen: Een gemiddeld jaarinkomen wereldwijd is 9.000 dollar. Het jaarinkomen in Afghanistan is 950 dollar en in Qatar daarentegen is het jaarinkomen van Jan Modaal 100.000 dollar. In Nederland is het modaal jaarinkomen 36.000 euro en een bijstandsuitkering is 14.000 euro.

Wereldwijd zijn er dus grote verschillen en de megasalarissen van bestuurders, topambtenaren en presentatoren rijzen in Nederland soms de pan uit.  In Brabant verdienen bestuurders van de ouderenzorg gemiddeld ruim 250.000 euro bij de verschillende zorginstellingen.

Deze week kwam er een bericht van het megacontract voor de voetballer Paul Pogba bij Manchester United. Als hij tekent krijgt hij 560.000 euro per week. Ik herhaal per week!!!!!!

Ook een bericht waar ik een beetje stil van werd was het bericht dat een Vlaamse duif, Armando, door een Chinese koper voor 1,2 miljoen euro is gekocht.

Iedereen kent wel een duivenmelker die vroeger met zijn duivenklok, waarmee hij de tijden aan kon geven van vertrek en aankomst van de duiven, naar een plaatselijk café ging om de klok te laten instellen. We zien nog de duivenmelker, die de duif het hok in wilde fluiten, om de ring van de duif in de klok te steken. Tegenwoordig gaat het iets makkelijker want als de duif op de klep valt wordt hij digitaal geklokt.

De belangrijkste vlucht was Sint Vincent en ik heb niet na kunnen gaan wat het prijzengeld was. In de verhalen wordt alleen over de duiven gesproken, die de prijzen behaald hebben. Blijkbaar was de eer belangrijker dan de prijs!!

Vaak denk ik nog aan het liedje “Duifies Duifies” van “Gerritje” uit de TV-serie:  Ja zuster Nee zuster.

Konden we onze klok af en toe nog maar eens terugdraaien.