Op veel plaatsen in de bijbel wordt de  aanwezigheid van God aangegeven als een heftig vuur. In de zuidelijke staten van de Verenigde Staten heeft men daarom in 1850 de uitdrukking “Great Balls of Fire” geïntroduceerd.

 “Great Balls of Fire” is echter beter bekend als de titel van een hit van Jerry Lee Lewis uit 1957. De componisten Otis Blackwell en Jack Hammer verwerkten de zuidelijke uitdrukking in een lied maar gaven er echter een duidelijke obscene gevoelswaarde aan met een gewaagde seksuele draai.

Aan “Great Balls of Fire” moest ik denken toen onlangs in het Belgisch dagblad De Morgen de vraag gesteld werd of strakke slips bij mannen slecht zijn voor de zaadproductie. Strakke onderbroeken zouden zorgen voor een hogere temperatuur van de testikels en de aanmaak van gezonde zaadcellen in de weg staan. Er is allerlei onderzoek gedaan en de eindconclusie was dat er onvoldoende bewijs was en als er al een effect was dat dat in het niet valt bij de gevolgen van een ongezonde leefstijl zoals roken, overgewicht en veel alcohol.

Toch is deze conclusie niet helemaal juist want cryptorchisme is een aandoening waar beide testikels wel aanwezig zijn maar niet ingedaald zijn in het scrotum en steriliteit tot gevolg heeft. Voor een goede zaadproductie moet de temperatuur iets beneden de lichaamstemperatuur liggen vandaar dat het scrotum buiten het lichaam hangt. Er is onderzoek gedaan bij varkens waarbij men om het scrotum een plastic zakje met water gebonden heeft waarvan men de temperatuur kon variëren. Een hogere temperatuur had een duidelijk effect op de kwaliteit van de spermacellen.

Bij vrouwen echter is de seksuele apparatuur inpandig om zich juist wel aan te passen aan de lichaamstemperatuur. Nu zien we veel vrouwen met korte rokjes waardoor de kruistemperatuur zich aanpast aan de meestal koude omgevingstemperatuur en dat is ook niet goed. Mijn advies is nu om de mannen korte rokjes te laten dragen en de vrouwen strakke spijkerbroeken.

Bij het horen van “Great Balls of Fire” moet ik altijd denken aan bovenstaande oplossing.