Heb je het al gehoord dat burgemeester Michiel van Veen dronken was in de afgelopen raadsvergadering? In dit tijdperk van nepnieuws kunnen dergelijke verhalen makkelijk verspreid worden. Met nieuwe technieken kan men realistische films maken van iemand, die iets zegt of doet wat nooit gezegd of gedaan is. Een goed voorbeeld is het gemanipuleerde filmpje van Nancy Pelosi, voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden,  waarin het lijkt alsof ze een glaasje teveel heeft gedronken.

Door traditionele informatieoverdracht kan men ook makkelijk nepnieuws verspreiden of mensen beïnvloeden. Ieder mens heeft een filtersysteem, dat informatie kan schiften, waardoor alleen bepaalde gegevens de hersenen binnenkomen. Als iemand een kaduuk filtersysteem heeft kan de overdaad aan informatie oftewel prikkels allerlei lichamelijke klachten veroorzaken zoals  stress, burn-out, depressiviteit etc. Als er helemaal geen informatie binnenkomt is er geen sprake van een stoornis maar dan heeft iemand een bord voor zijn kop!! Bij uitgaande signalen kan er ook van alles misgaan. Iemand met een tunnelvisie of met oogkleppen op gooit allerlei informatie overboord. Men kan ook vanuit zijn eigen comfortzone de wereld bekijken. Informatie kan ook verspreid worden door iemand, die de maatschappij bekijkt vanuit een houten hok met piepkleine kiertjes. 

Onlangs werd een beladen onderwerp besproken in de raadsvergadering van de gemeente Gemert-Bakel. Er werd gereageerd op de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel door de actiegroep “Meat the Victims”. In de raad werd gevraagd of de boeren in het Peelgebied voorbereid zijn op een dergelijke actie en beschermd worden voor dierenactivisten. Natuurlijk keur ik dergelijke acties af maar het zou wel objectiever zijn geweest als men ook door een kier gekeken zou hebben naar het doel van deze bezetting: de mensen laten zien wat er zich in de stallen afspeelt en wat er gebeurt met zieke dieren. Er werd echter alleen over “dierextremisten” gesproken maar niet over productievarkens, dierenwelzijn en duurzaamheid.

Dit doet me denken aan de anti-abortusbeweging in de Verenigde Staten waarbij de conservatieve staten het recht op abortus beperken. Er wordt niet gekeken naar de rechten van de vrouw en  de partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. In mijn optiek zijn er andere middelen dan radicale acties om onrecht te bestrijden. Men moet zich niet laten beïnvloeden door nepnieuws en eenzijdige informatie. Vooral  politici moeten door meerdere kieren van hun houten hok kijken om oplossingen te bedenken voor iets wat bestreden moet worden, ook in Gemert.