In het voorjaar zijn er veel muziekfestivals zoals Pinkpop, Paaspop of Hard Valley voor de liefhebbers van  pop, rock, dj’s, metal, hiphop en hardere dancemuziek. De jeugd geniet met volle teugen maar de omwoners klagen over het harde geluid. De oudere generatie  heeft ook problemen met de teksten van de lawaaimakers.

Nu is de generatiekloof een repeterend patroon en onze ouders hebben zich indertijd ook afgezet tegen onze muziek en vooral tegen de teksten van de liedjes die wij meezongen of waarop wij op de muziek meedansten. Herinneren we ons nog de kreet “Hey Barberiba” die telkens nagezongen werd en helemaal niets betekende. De kreet is afkomstig van Lional Hampton uit 1946 en hij zong telkens “Hey-Ba-Ba-Re-Bop”.

De kreet is oorspronkelijk van Helen Humes van haar liedje “Be-Baba-Leba” en de tekst ging als volgt:

“He thrills me in the morning, thrills me in the night, the way he loves me makes me scream with delight, oooh oooh oooh baba-leba….”.

Gene Vincent heeft in de jaren vijftig successen gevierd met “Be-Bop-A-Lula” dat weer geïnspireerd was op het liedje van Lional Hampton. Een bekende televisie presentator, Steve Allen, dreef de spot indertijd met het liedje door de tekst op een pseudo-serieuze toon voor te lezen:

Well be-bop-a-Lula she’s my baby
Be-bop-a-Lula I don’t mean maybe

Het meest zijn onze ouders indertijd geschrokken van de schreeuwlelijk, zoals zij hem noemden: Little Richard.  Vooral het liedje: “Tutti Frutti” met de intro:

A-wop-bom-a-loo-mop-a-lomp-bom-bom!
Tutti Frutti, good booty

Volgens onze ouders was Tutti Frutti alleen maar herrie en de radio moest meteen afgezet worden. De tekst was ook twijfelachtig omdat het sloeg op een homosexuele man en ging als volgt:

Tutti Frutti, good booty
If it don’t fit, don’t force it
You can grease it, make it easy

Later werd de originele tekst vervangen door:

Tutti Frutti, aw rooty
Tutti Frutti, aw rooty.

“Tutti Fruttie” is “gedroogd fruit” en “aw rooty” is dialect voor “All Right”!!!

Misschien dat we nu een beter begrip hebben voor de hedendaagse muziek en waarschijnlijk luisteren we ook met andere oren naar Tutti Frutti van Little Richard.