“Paradise by the Dashboardlight” is een hit van Meat Loaf uit 1978. Het nummer heeft toen drie weken in de Nederlandse Top 40 gestaan en is ieder jaar een vaste waarde in de Top 2000.  De zin “Paradise by the Dashboardlight” is sinds 2005 opgenomen in de Dikke van Dalen en is een zinspeling op “seksueel verkeer in de auto”!!!

Het liedje is in drie delen opgebouwd:

Als eerste haalt een man herinneringen op aan een vrijpartij, die hij in zijn tienerjaren had met een meisje. Deze vrijpartij vond plaats in een geparkeerde auto, typisch Amerikaans.

Als tweede is er op de achtergrond een verslag van een honkbalwedstrijd door een sportverslaggever. Dit verslag is een Amerikaanse verwijzing naar drie fases in het liefdesspel te vergelijken met de drie honken in het honkbalspel. Bij het eerste honk wordt er gezoend, bij het tweede honk worden de borsten aangeraakt en bij het derde honk wordt een geslachtsdeel aangeraakt. Vlak voor de thuisplaat, na het derde honk,  onderbreekt het meisje de handeling omdat ze eerst wil weten of de jongen haar altijd trouw wil blijven. De jongen twijfelt maar kiest uiteindelijk voor het meisje.

Als derde betreurt hij later die keuze en hoopt dat “het einde der tijden” spoedig aan zal breken. 

“Three steps to heaven”, een liedje van Eddy Cochran, doet me denken aan “Paradise by the Dashboard Light”. Het liedje is uitgebracht in 1960, enkele maanden nadat hij overleden is  bij een auto ongeluk.

“Three steps to Heaven” is wel een simpelere boodschap:

Step one, you find a girl you love

Step two, she falls in love with you

Step three, you kiss and hold her tightly.

Tegenwoordig is de romantiek van toen vervangen door Tinder, een vlees gekleurde ruilmarkt:  “Van chat naar bed” met maar twee stappen:

De eerste stap is een berichtje sturen: “Hoi”!

Het tweede berichtje is “maandag koffie”??

Eerlijk gezegd gaat mijn voorkeur uit naar “Three steps to Heaven”.