Nederland staat op de vijfde plek van de wereldwijde ranglijst van gelukkigste landen. Er wordt gekeken naar grote thema’s zoals de mate van corruptie, keuzevrijheid en sociale verbondenheid. Finland is het gelukkigste land en Zuid-Sudan is het meest ongelukkige land.

We zijn dus meer dan tevreden maar toch wordt er veel geklaagd en in de kranten en weekbladen lezen we over burn-outs, stress en depressiviteit.

We zijn een democratisch land, liberaal en met veel keuzevrijheid en negen op de tien volwassenen waardeert het eigen geluk met een rapportcijfer 7 of hoger.

Hoe komt het dan dat bij verkiezingen heel veel mensen  een stem uitbrengen uit onvrede en stemmen op een partij, die nog nooit in de regering heeft gezeten en alleen mooie praatjes heeft. Bij de laatste verkiezingen heeft de partij Forum voor Democratie een geweldige overwinning gehaald.

Bij heel veel mensen is de overwinningsspeech van Thierry Baudet in het verkeerde keelgat geschoten. Hij probeerde indruk te maken met vele moeilijke woorden, zoals boreaal, oikofobie en hij liet de uil van Minerva zijn vleugels uitspreiden. Ik heb de betekenis van een woord: “oikofobie” eens opgezocht. Het woord betekent westerse zelfhaat, een negatief zelfbeeld van de westerse cultuur. Door oikofoben wordt de haat tegen het westen aangewakkerd en onze cultuur wordt daardoor aangevallen door de ideologie van terroristen.

Nu is de vraag wat Thierry Baudet bedoelt? Wakkert hij de oikofobie nu aan of wil hij daar juist verandering in brengen.

Natuurlijk zijn er veel zaken voor verbetering vatbaar maar we mogen best trots zijn op onze samenleving met vele goede voorzieningen. Guus Meeuwis heeft het goed begrepen met zijn liedje “Brabant” en wat dacht je van het liedje: “Het leven is goed in m’n Brabantse Land”. “Hier heur ik thuis” zingt Gerard van Maasakkers en ik zing uit volle borst: “Ik hou van Holland”!!!!!