Tegenwoordig zien we geen lange rijen meer voor de deur van de kerk. Op een normale zondag zijn er hoogstens enkele tientallen mensen aanwezig. De tijd van de volkskerken is voorbij waarin iedereen gedoopt en begraven werd  en alles om de kerk draaide.

De leegloop heeft volgens de kerk mede te maken met de volle agenda’s van tegenwoordig. “Jonge stellen moeten doordeweeks werken, op zaterdag  boodschappen doen en kinderen naar het sportveld brengen. De kerk past niet in hun leven!

Ik denk echter eerder aan het feit dat we het economisch goed hebben, een redelijk goed onderwijs systeem hebben en eigenlijk geen behoefte meer hebben om ons aan te sluiten aan een bevoogdend instituut waarvan sommige personeelsleden het niet zo nauw nemen met regels en normen betreffende seksuele contacten.

Wat gaan we nu doen met de kerkgebouwen. In Noord Brabant zijn nog 392 kerken in gebruik en naar verwachting gaat binnen 10 jaar de helft daarvan dicht. In de leeggekomen kerkgebouwen zijn al een dorpshuis, huisartsenpraktijk , restaurant, kantoor voor de jeugdzorg, een theater, gezondheidscentrum en een supermarkten gehuisvest.

Tegenwoordig bieden kerkgebouwen ook onderdak aan musea, maatschappelijke instellingen, bedrijven, boekhandels en bed and breakfasts. In Den Haag is een kerk zelfs ingericht als trampolinespringhal. Alleen een bordeel in een kerk is er nog niet.

Van het delen van brood en wijn naar een restaurantbestemming  is niet zo’n grote stap. In Asten kreeg een kerkje een sociaal-culturele bestemming, het interieur bleef zo goed mogelijk gehandhaafd en ook de historische preekstoel werd intact gelaten. Het kerkje kreeg de naam In de Gloria en onlangs ben ik daar bij een bijeenkomst geweest en er werd een lekker pilsje getapt.

Ik denk echter dat de Roomse kerk de boot gemist heeft want ze hadden de kerken, pastorieën een sociale bestemming moeten geven zoals wij vroeger naar een patronaat gingen voor onderwijs en vorming.  De kerk heeft echter gekozen om vast te houden aan strenge roomse regels waar vrijwel niemand behoefte aan heeft.