De afgelopen weken hebben de kranten volgestaan met berichten over John de Mol dat hij weer iemand heeft weggekocht bij RTL. Ook in de praatprogramma’s waren SBS en RTL het belangrijkste onderwerp. De aangekochte sterren beloven om nu hele mooie dingen te gaan maar de programma’s blijven echter hetzelfde met waarschijnlijk nog meer onderbrekingen met nutteloze reclame.

De salarissen gaan in ieder geval wel omhoog! Nu zijn de laatste jaren de salarissen van de presentatoren gekort maar men hoeft geen medelijden te hebben met Gerard Joling, Wendy van Dijk en Gordon. Met een dansje doen, mensen aankondigen, koffertjes openmaken, kwebbelen over niks worden tonnen verdiend. Linda de Mol en Albert Verlinde zijn niet armlastig en verdienen ongeveer een miljoen euro per jaar.

De lokale omroepen daarentegen hebben een gebrek aan financiële middelen. Terwijl presentatoren bij de commerciële en ook bij de publieke omroepen salarissen hebben van vele honderdduizenden euro’s zouden de lokale omroepen een gat in de lucht springen met een klein deel daarvan. Steeds meer lokale omroepen gaan daarom ook stoppen met uitzendingen.

Gemeenten hebben een bekostigingsplicht voor lokale omroepen van 1,14 euro per huishouden. Maar één van de vijf gemeenten  voldoet niet aan de bovenstaande wettelijke norm.

De lokale omroepen zijn de waakhond van de lokale politiek en kunnen ervoor zorgen dat de bevolking op de hoogte is van de natuurlijke habitat. Terwijl de jeugd vooral naar digitale radio luistert en gebruik maakt van Spotify luisteren de oudere mensen graag naar de radio. Ook zijn vele vrijwilligers werkzaam bij de lokale omroep en hebben daarmee een hele fijne hobby. Wat wel belangrijk is dat de lokale omroepen moeten professionaliseren en ook gebruik moeten maken van moderne digitale hulpmiddelen. De lokale omroepen kunnen dan een hele belangrijke rol spelen in gebieden waarin mensen met elkaar leven, werken en wonen.

Het zou jammer zijn als de lokale omroepen  zouden verdwijnen vanwege een gebrek aan financiële middelen.  Ik denk niet dat John de Mol een dubbeltje wil uitgeven aan de lokale omroepen.