Het was weer heerlijk smikkelen tijdens de feestdagen maar nu moeten we het bovenste knoopje van onze broek losmaken en onze riem twee gaatjes ruimer zetten.

In het  nieuwe jaar beloven we onszelf om aan onze gezondheid te werken en de gevormde zwembandjes weg te werken.

Voor gezondheid zijn meerdere definities zoals: “de afwezigheid van ziekte”. Bij een andere definitie worden de eigenschappen beschreven die bij een gezond persoon horen, zoals een goede conditie, veel spierkracht, een goede weerstand en een mooi uiterlijk.

Weer een andere definitie is hoe we over gezondheid denken en het te zien als een levensstijl waarin we het risico op ziekte zoveel mogelijk verlagen. Je bent gezond als je niet rookt en drinkt, verantwoord en gevarieerd eet, veel beweegt, voldoende slaapt en vaak buiten bent.

Om dit laatste te bereiken kunnen we binnenkort gebruik gaan maken van een leefstijlcoach, die vergoed wordt door de basisverzekering. Een dergelijke coach gaat iemand twee jaar begeleiden met individuele gesprekken en terugkomsessies.

Het moet echter niet gekker worden dat iemand mij in een individueel gesprek moet vertellen dat ik naar de sportschool moet, dat ik geen chocolade meer mag snaaien, dat ik geen bitterballen meer mag hebben en dat ik op moet letten op verborgen suikers en vetten. Dat ik de lege drankflessen niet meer met de auto naar de glasbak mag brengen, dat ik mijn elektrische fiets niet meer mag gebruiken en dat ik geen pilsje mag drinken en dat ik na een lekker diner niet meer een lekker sigaretje mag roken.

Volgens mij is het beter om meer te investeren in professionele gymleraren op de basisschool, die kinderen enthousiast kunnen maken om meer te bewegen. Als er dan ook nog aandacht besteed wordt aan kunst, cultuur, sport en media is men pas echt preventief bezig. 

Beste mensen een gelukkig en gezond 2019!!