Als er een iemand is die de aandacht op zich kan vestigen is het wel Mark Rutte. Dit keer was de aanleiding een open brief met een metafoor van Nederland: “een broos vaasje”! Nederland is een breekbaar vaasje en een teer bezit dat van ons allen is.

Bij een vaasje denk ik helaas niet aan Nederland maar eerder aan bier. Een vaasje bier is niet breekbaar maar een sociaal zorgenkind. Voor Mark Rutte is het echter een melkkoe. Een vaasje is een kwart liter en kost gemiddeld  2,75 euro. Voor een speciaal bier zoals Duvel moet je ongeveer  4 euro en voor een Westmalle of Karmeliet Tripel moet je ruim 5 euro neertellen. De prijzen kunnen variëren per stad of dorp en dat heeft te maken met het beschikbaar zijn van vastgoed.

Wat kost nou een glas bier?

‘Grondstoffen zoals gist, hop en mout, vormen samen een kostprijs van zo’n 75 cent per liter. Per glaasje is dat dus slechts een dubbeltje of twee.’  ‘De flesjes, distributie, marketing, loonkosten en vastgoed: daarvoor mag je best van € 2,50 kosten per liter uitgaan. De kostprijs van een biertje is 50 cent tot 1 euro per glas. De brouwer moet nog accijns afdragen maar de fiscus is de grote winnaar want die gaat ervan uit dat een speciaal biertje voor 3,5 keer de inkoopprijs wordt verkocht.

Nu kan men bij de Lidl of Aldi een halve liter bier kopen voor minder dan een halve euro en het is te begrijpen dat jongeren met een smalle beurs eerst even indrinken voordat ze naar een café of disco gaan waar meer dan het vijfvoudige betaald moet worden.

Een vaasje bier is niet kwetsbaar! Het is wel zorgelijk want het vaasje bier is een melkkoe voor de fiscus,  bevordert het indrinken van de jeugd en benadeelt daardoor de horeca.