Als een hond het gezicht van zijn baasje aflebbert lijkt dat op kussen bij de mens. Het is echter een teken van onderdanigheid en de meeste baasjes vinden dat geen probleem. Bij het zien van een dergelijke “natte kus” moet ik altijd even slikken omdat de hond net daarvoor aan een drol gelikt kan hebben. Onlangs is bekend geworden dat het speeksel van een hond heel gevaarlijk kan zijn. In het speeksel kan de bacterie “Capnocytophaga canimorsus” zitten, die voor de hond ongevaarlijk is maar voor de mens dodelijk kan zijn. 

Nu is kussen niet helemaal ongevaarlijk want bij het tongzoenen wisselen 80 miljoen bacteriën van eigenaar,  weliswaar niet fataal maar het zet ons wel aan het denken. Je kunt door te tongzoenen wel de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. De ziekte is  ook wel bekend als de kusziekte.  Als je zoent met iemand, die net bier heeft gedronken blijven er altijd gluten achter op de slijmvliezen in de mond. Iemand met coeliakie kan daarom niet zomaar even spontaan kussen met iemand die net een slok op heeft. Met volle mond kussen kan natuurlijk helemaal niet. Om helemaal schrik te krijgen van het kussen wil ik ook nog wijzen op de kus-des-doods, waarbij een moeder met een koortslip een kindje dodelijk kan besmetten met een gevaarlijk herpes virus.

Het gebruik om drie keer te kussen is eind jaren zeventig in Brabant ontstaan en in een mum van tijd werd heel Nederland geïnfecteerd met dit drie-kussen model: drie smakkers met bijbehorend onsmakelijk klinkend “mmmwwwahhh” geluid. Soms wordt deze luchthapperij  door een van de partijen met frisse tegenzin afgewerkt. Wil men dit niet dan kan men een button dragen met de tekst:  “ik geef je liever een hand”! Nog beter voor een veilig kusgebeuren is om de handkus weer in ere te herstellen. De vrouwen zullen smelten want wie wil niet zo’n kus van een galante ridder. Een wijze raad voor de Romeo’s in spe:  “Een korte, droge handdruk met de rechterhand, niet zwengelen, geen plakhanden en vooral niet knijpen. Heel belangrijk: kijk elkaar aan tijdens het handen schudden voordat de hand gekust wordt!!!

Advies voor de komende feestdagen: Zeg “Ich küsse ihre Hand, Madam” en geef dan  een romantische handkus. Wel even opletten dat niet in diezelfde hand net daarvoor geniest of gehoest is.